Ο πρώτος άνθρωπος

Μυθιστόρημα
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €7.90
39297
Συγγραφέας: Καμύ, Αλμπέρ
Σελίδες:379
Μεταφραστής:Καρακίτσου-Ντουζέ, Νίκη
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1995
ISBN:9789602365830


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

«Τελικά, θα μιλήσω γι αυτούς που αγαπούσα», γράφει ο συγγραφέας Αλμπέρ Καμί σε μια σημείωση γιατο βιβλίο του Ο Πρώτος Ανθρωπος. Το σχέδιο αυτού του μυθιστορήματος, που ο συγγραφέαςδούλεψε λίγο πριν από το θάνατό του, ήταν φιλόδοξο. Είχε πει μάλιστα κάποτε πως οι συγγραφείς«διατηρούν την ελπίδα να ξαναβρούν τα μυστικά μιας παγκόσμιας τέχνης που, με ταπεινότητα κιανωτερότητα, θα ανάσταινε επιτέλους τα πρόσωπα στη σάρκα τους και τη διάρκειά τους».
Ξεκινώντας, έθεσε τα θεμέλια αυτού που αποτελούσε την αφήγηση της παιδικής ηλικίας του «πρώτουανθρώπου» του. Αυτή η πρώτη γραφή είναι αυτοβιογραφική, χαρακτηριστικό που σίγουρα δε θαπαρέμενε στην τελική απόδοση του μυθιστορήματος. Όμως αυτή η αυτοβιογραφική πλευρά είναι σήμεραπολύτιμη. Ο Καμί διηγείται εδώ, χρησιμοποιώντας χιλιάδες άγνωστες λεπτομέριες, τη γέννηση στηνάγρια Ανατολική Αλγερία. Την απουσία του πατέρα, που σκοτώθηκε στην αρχή κιόλας του ΑΠαγκοσμίου Πολέμου, έτσι ώστε ο γιος να γίνει «ο πρώτος άνθρωπος». Τις μέρες των παιδικώνχρόνων στην Μπελκούρ, στη «φτωχική γειτονιά» του Αλγερίου, μέσα σ ένα περιβάλλον στερημένοαπ όλα και αγράμματο. Τις χαρές των ταπεινών. Το σχολείο, την εκ θαύματος επέμβαση τουδασκάλου, που θα βοηθήσει το παιδί να συνεχίσει τις σπουδές του, έναν ολόκληρο μικρόκοσμο,άλλοτε ευτράπελο και ζεστό, άλλοτε σκληρό, και πρόσωπα φτιαγμένα από αγάπη, όπως η μητέρα του,πάντα σιωπηλή. Αυτές οι εικόνες δε συγκροτούν μονάχα μια γλαφυρή ιστορία, αλλά και μιασυνταρακτική εξομολόγηση.
Όταν ο αναγνώστης διαβάσει αυτές τις σελίδες, θα δει να εμφανίζονται οι ρίζες της μελλοντικήςπροσωπικότητας του Καμί, η ευαισθησία του, η γέννηση της σκέψης του, οι αιτίες της πολιτικήςτου στράτευσης. Θα καταλάβει γιατί, σ όλη του τη ζωή, ο Αλμπέρ Καμί θέλησε να μιλά εν ονόματιαυτών που δεν τους επιτρέπεται ο λόγος.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!