Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941- 1974 11

Το κίνημα του Ναυτικού
1.90
Τιμή Πρωτοπορίας
+
423885
Συγγραφέας: Γρηγοριάδης, Σόλων
Εκδόσεις: Ελευθεροτυπία
Σελίδες:236
ISBN:9789609487788
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Άμεσα διαθέσιμο

Περιγραφή

"Ο στόλος επαναστάτησε κατά της Δικτατορίας". Ήταν 23 Μαίου 1973 όταν οι αντιπλοίαρχοι κινήθηκαν εναντίον των συνταγματαρχών. Το κίνημα του Ναυτικού όμως προδόθηκε, το σχέδιο "Κρήτη" δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το αντιτορπιλικό "Βέλος" κατέπλευσε στο ιταλικό λιμάνι του Φιουμιτσίνο και το πλήρωμα του ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ηταν η πρώτη ουσιαστική κίνηση όπλου των ένοπλων δυνάμεων κατά της δικτατορίας, που αποσταθεροποιούσε τους δικτάτορες.

Ο Γ. Παπαδόπουλος με μια κίνηση "ελεγχόμενου κοινοβουλευτισμού" ανακήρυξε έκπτωτο τον Βασιλιά και ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω ενός δημοψηφίσματος - παρωδίας. Και αμέσως μετά προχώρησε στο πείραμα Μαρκεζίνη, μια προσπάθεια να αποκτήσει η δικτατορία κοινοβουλευτικό μανδύα, ενώ στο παρασκήνιο άρχιζε να ανατέλλει το άστρο του Δ. Ιωαννίδη. Η ειρωνεία ήταν ότι κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν είχε αντιληφθεί την παγίδα της ιστορίας. Γιατί δεν είχαν υπολογίσει ότι ο Μακάριος και οι μάλλον τεταμένες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας σύντομα θα εξελίσσονταν σε βόμβα...

Είχε προηγηθεί η κατάληψη της Νομικής, η πρώτη δημόσια πράξη αντίστασης του λαού κατά των συνταγματαρχών, και τα συνθήματα "Ελευθερία", "Δημοκρατία", "Δεν σε θέλει ο Λαός" δονούσαν επί σαράντα οκτώ ώρες την Αθήνα.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!