Ησιόδου Θεογονία και ο αριθμός 33

462594
Συγγραφέας: Αλτάνη
Εκδόσεις: Κάκτος
Σελίδες:396
Ημερομηνία Έκδοσης:29/08/2017
ISBN:9789603823254


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Η «Θεογονία» του Ησιόδου είναι το μοναδικό διασωθέν ιερόν αρχαίον κείμενον των Ελλήνων. Διότι ο Ησίοδος, καταληφθείς υπό της «ενθέου μανίας» των ποιητών (Πλάτωνος Ίων 533d-535a και Φαίδρος 245a), εξυμνεί κατά σειράν διαδοχής τα αθάνατα γένη.

Το στέρεον βάθρον των 1.022 στίχων της Θεογονίας προβάλλει την ψυχογονίαν των θεών και των τεράτων εις την ψυχολογίαν των θνητών. Από τα τέρατα του συλλογικού μας ασυνειδήτου εις την αρετήν της υπερσυνειδήσεως. Εκκίνησις το Χάος, η Γαία, ο εμβόλιμος Τάρταρος και ο λυσιμελής Έρως, κατάληξιν έχουν το θείον γένος του Διός/νού, των 9 θεαινών συζύγων και των 27 θείων τέκνων του.

Ο μυστηριακός κύκλος των 33 τροπικών ετών του Ηλίου, γνωστός εις τους Ορφικούς, συναντάται εις το άθροισμα των θείων όντων κατά γένη και διασταυρώνεται με την τομήν των στίχων εις το σημείον μεταβολής των γενών.

Η Θεογονία χαράζει τα ίχνη ενός νέου τρόπου του σκέπτεσθαι. Αόρατος η ακρίβεια των αριθμών καθοδηγεί την νοημοσύνην μας. Οι αριθμοί συνδέονται με τους κύκλους των ουρανίων σωμάτων, με σκοπόν να υποδείξουν εις τους θνητούς τα λάθη και τους άθλους της ψυχής των.

Προπορεύονται οι αριθμοί και ακολουθούν δύο σύμβολα: ο εξάκτινος και ο πεντάκτινος αστήρ, η είκών της ψυχής και το σώμα του ανθρώπου.

Αρχαιότατα ελληνικά τα προαναφερθέντα, αριθμοί και σύμβολα, ουδεμίαν σχέσιν έχουν με μετέπειτα θρησκείας, μυστικιστικάς οργανώσεις και ανατολικάς η δυτικάς ατραπούς.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!