Ευτυχιοκρατία

Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας κυβερνά τη ζωή μας
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 17.70
10.62
Τιμή Πρωτοπορίας
+
529659
Συγγραφείς: Cabanas, Edgar , Illouz, Eva
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες:352
Επιμελητής:Αθηνάκης, Δημήτρης
Μεταφραστής:Πέτσα, Βασιλική
Ημερομηνία Έκδοσης:12/06/2020
ISBN:9789604357314
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή

Ζούμε σ’ έναν κόσμο που επιδιώκει πάση θυσία την ευτυχία. Το να είναι κανείς ευτυχισμένος έχει γίνει όχι μόνο σκοπός ζωής για πολλούς από εμάς, αλλά επίσης δικαίωμα και υποχρέωση, άλλη μία εκδοχή του αμερικανικού ονείρου - πράγματι, ποιος θα ισχυριζόταν ποτέ ότι θέλει να είναι και να παραμείνει δυστυχής; Ως αρωγός στην κατάκτηση αυτού του επιθυμητού στόχου, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, αναδύθηκε μια καινούργια επιστήμη: η Θετική Ψυχολογία, με τους γιατρούς της, τους αυτοαποκαλούμενους επιστήμονές της και τους γκουρού της, οι οποίοι είναι στο πλευρό σου για να σου διδάξουν πώς να είσαι ευτυχισμένος. Με την ευγενική αλλά αυστηρή βοήθειά τους, θα μάθεις πώς να νικάς τα αρνητικά και μη παραγωγικά συναισθήματα, αναπτύσσοντας αντ’ αυτών τη χαρά και τη θετικότητα. Και εάν αποτύχεις... δεν μπορείς να αποτύχεις. Δεν σου επιτρέπεται να αποτύχεις, είσαι καταδικασμένος να επιτύχεις για το ίδιο σου το καλό. Μα εάν όντως αποτύχεις, θα βαρύνεσαι αποκλειστικά εσύ με το σφάλμα ή την ευθύνη, έχοντας επιδείξει έλλειψη θέλησης ή φιλοπονίας - και, πάντως, όχι η κοινωνία.

Δεν έχουμε, όμως, να κάνουμε εδώ με ένα καινοφανές τέχνασμα που έχει στόχο να μας πείσει, για μία ακόμα φορά, ότι ο πλούτος και η ανέχεια, η επιτυχία και η αποτυχία, η υγεία και η ασθένεια αποτελούν αποκλειστικά δική μας ευθύνη;

Και μήπως η αποκαλούμενη επιστήμη της ευτυχίας δεν επεκτείνει το πεδίο της κατανάλωσης στον εσωτερικό μας κόσμο, μετατρέποντας τα συναισθήματα σε κοινά εμπορεύματα;

Στο παρόν βιβλίο, ο Edgar Cabanas και η Eva Illouz ανιχνεύουν με έναν λόγο γεμάτο ζωντάνια τις απαρχές αυτής της νέας "επιστήμης" και διερευνούν τις επιπτώσεις ενός από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα των αρχών του αιώνα μας.

***

Η Eva Illouz και ο Edgar Cabanas βάλλουν κατά της δικτατορίας της ευτυχίας με έναν λόγο γεμάτο ζωντάνια. Πρόκειται για ένα εποικοδομητικό, εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό βιβλίο, που μας βοηθά να αντιληφθούμε την επιρροή μιας νέας, παγκόσμιας ιδεολογίας που υπηρετεί την εξουσία.

Marie Lemonnier, L’Obs


Στο τελευταίο της βιβλίο, η κοινωνιολόγος καταγγέλλει την προσταγή που μας απευθύνεται να είμαστε χαρούμενοι. Αυτή η ιδεολογία, εκτελεστικό όργανο της οποίας είναι η Θετική Ψυχολογία, δεν έχει παρά έναν και μοναδικό σκοπό: την ενοχοποίηση των ατόμων και την ενδυνάμωση του νεοφιλελευθερισμού. Για μία ακόμη φορά, η συγγραφέας επιθυμεί «να βάλει την Κοινωνιολογία εκεί όπου κυριαρχεί η Ψυχολογία».

Virginie Bloch-Laine, Liberation

Ένα ξεχωριστό βιβλίο […] που αναδεικνύει την άλυτη αντίφαση, το αδιέξοδο, της παρούσας ατομικιστικής κοινωνίας. Στις μέρες μας, εάν ο Σωκράτης βάδιζε στην αγορά και έθετε τα σπουδαία ερωτήματά του γύρω από το καλό, το δίκαιο, αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουμε, θα έβλεπε να καταφτάνει κάποιος τύπος για να του προτείνει να γίνει καθοδηγητής προσωπικής εξέλιξης στην Google.

Raphael Glucksmann, France Inter

Η κοινωνιολόγος Eva Illouz και ο ψυχολόγος Edgar Cabanas, οξυδερκείς παρατηρητές της εκμετάλλευσης των ενδόμυχων συναισθημάτων μας από τον καπιταλισμό, αποκαλύπτουν πώς η ευτυχία έχει μετατραπεί σε ιδιαιτέρως επικερδή αγορά και σε ιδεολογία συναρπαστική, αλλά και στρεβλή.

Catherine Portevin, PhiloMag

Μια δίκαιη κριτική της τυραννίας ενός μοντέλου τεχνητής ευτυχίας, απογυμνωμένου από κάθε κοινωνικό πλαίσιο.

Jean-Marie Durand, Les Inrocks

Την καλλιεργούμε, τη θεωρητικοποιούμε και τη μετατρέπουμε σε αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, γράφοντας βιβλία και παραδίδοντας μαθήματα γύρω από αυτήν. Πρόκειται για το νέο καύσιμο της παραγωγικότητας. Σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο, η ευτυχία έχει αναδειχτεί σε νέα τάξη πραγμάτων.

Nicolas Santolaria, Le Monde

Κριτικές

Ο πραγματικό "οδηγός ευτυχίας" που χρειαζόμαστε.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!