Η τραγική αναμέτρηση 1945-1949

Ο μύθος και η αλήθεια
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 27.00
18.90
Τιμή Πρωτοπορίας
+
410352
Συγγραφέας: Ζαούσης, Αλέξανδρος
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες:664
Επιμελητής:Τσίρης, Γεώργιος
Ημερομηνία Έκδοσης:05/12/2014
ISBN:9789604107292
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή

Το πρώτο εξωιατρικό βιβλίο του Α. Λ. Ζαούση, με τίτλο Αναμνήσεις ενός αντιήρωα, εκδόθηκε το 1980 από το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας». Πρόκειται κυρίως για αυτοβιογραφική αφήγηση που επικεντρώνεται στην περίοδο της Κατοχής και την Εθνική Αντίσταση, στην οποία πήρε μέρος ο συγγραφέας.

Το δεύτερο βιβλίο του, Οι δύο όχθες, εκδόθηκε σε τρεις τόμους το 1987-88 από τον οίκο Παπαζήση και καλύπτει υπό μορφήν αφηγηματικής μελέτης τον πόλεμο 1940-41, την περίοδο της Κατοχής και τα Δεκεμβριανά.

Και τα δύο βιβλία εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα για την αντικειμενικότητά τους και την ικανοποιητική τεκμηρίωση.

Το παρόν, τρίτο, βιβλίο του αναφέρεται στην περίοδο του τραγικού Εμφυλίου πολέμου 1946-1949. Προσετέθη όμως και το έτος 1945, για ν’ αναλυθούν τα πραγματικά αίτια της αναμετρήσεως. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 πηγές και σημαντικός αριθμός εφημερίδων της εποχής πάσης αποχρώσεως. Η περιγραφή των πολεμικών επιχειρήσεων γίνεται όσο το δυνατόν πιο εύληπτα για τον μη ειδικό αναγνώστη.

Ο Α΄ Τόμος περιλαμβάνει τα τρία πρώτα έτη (1945, 1946 και 1947) και ο Β΄ Τόμος τα δύο επόμενα (1948 και 1949), κατά τα οποία έλαβαν χώραν οι μεγάλες συγκρούσεις.

Κριτικές

Ο κ.Ζαουσης αναλυει πολυ ευστοχα ολες τις πτυχες αυτου του εμφυλιου πολεμου που γυρισε πολλα χρονια την ελλαδα πισω ,σε μια χρονικη στιγμη που θα επρεπε να ειναι στο τραπεζι των νικητων και να λαμβανει αυτα που της ανηκουν.

Δεν γνώριζα το βιβλίο παρόλο που έχω διαβάσει αρκετά για τον ελληνικό εμφύλιο. Πρόκειται για (ελαφρώς;) δεξιόστροφη ανάγνωση των γεγονότων παρόλη την πρόθεση του σ. να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα άκρα. Η πολιτική τοποθέτηση του σ. - κεντρώος με δεξιά απόκλιση- φαίνεται από αρκετά σημεία του κειμένου. Καυτηριάζει τα κακώς κείμενα των δύο παρατάξεων, εκθειάζει τις πολεμικές αρετές των εμπλεκομένων, κατανοεί τη φοβερή δοκιμασία της μεγάλης πλειοψηφίας των απλών ανθρώπων που είχαν την ατυχία να "ζουν σε ενδιαφέροντες καιρούς" και γενικώς πετυχαίνει να δώσει μια καλή και ολοκληρωμένη για την εποχή του (δηλ. το 1992) εικόνα της τραγικής σύγκρουσης ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά κατά τη χρονική περίοδο 1945-1949. Κινείται με άνεση τόσο ανάμεσα στις δύο παρατάξεις στο πολιτικοστρατιωτικό πεδίο ( αν και οι αναφορές στη δεξιά παράταξη είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένες και εκτεταμένες) όσο και στο λεγόμενο εξωτερικό παράγοντα (Άγγλους, Αμερικάνους,Στάλιν, Τίτο, ΟΗΕ κλπ) που έπαιξε κι αυτός το ρόλο του στην ενδο-ελληνική σύγκρουση που ήταν ένα κομμάτι του Ψυχρού Πολέμου που μόλις ξεκινούσε και δεν διστάζει να εκφράσει τις προσωπικές του κρίσεις και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα χωρίς όμως να παίρνει απόλυτες θέσεις σε όσα λέει. Ο σ. έχει αφηγηματικό τάλαντο και όσοι επιλέξετε το βιβλίο για μια συνολική ανάγνωση του ελληνικού εμφυλίου δεν θα το μετανιώσετε διότι ένα βιβλίο εξακοσίων πυκνογραμμένων σελίδων δοκιμάζει τις αντοχές του αναγνώστη.
Ας τελειώσω με μια παρατήρηση. Ίσως έπρεπε να δοθεί μια μικρή προέκταση στην αφήγηση για να συμπεριλάβει, επί τροχάδην, όσα έγιναν αμέσως μετά τον εμφύλιο εντός και εκτός Ελλάδας τόσο για τη μια όσο και για την άλλη παράταξη (π.χ. υπήρχαν ακόμα αντάρτικες ομάδες μέχρι το τέλος του 1949 στον ελληνικό χώρο για τις οποίες δεν γίνεται κανένας λόγος) καθώς η αφήγηση των γεγονότων ολοκληρώνεται απότομα στις 29 με 30 Αυγούστου του 1949, ημέρα της τελευταίας μάχης στο Γράμμο, ενώ λείπει και μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών που άφησε στη χώρα η εμφύλια σύγκρουση. Γι΄αυτούς τους λόγους στο βιβλίο δεν μπορεί να δοθεί η υψηλότερη αξιολόγηση των πέντε αστέρων...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!