Η μάχη των Αθηνών 1944

Ο ματωμένος Δεκέμβρης
Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 6.00
4.80
Τιμή Πρωτοπορίας
+
344832
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Περισκόπιο
Σελίδες:114
Ημερομηνία Έκδοσης:25/05/2012
ISBN:9789606740671
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Μια από τις τραγικότερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ήταν ο Δεκέμβριος του 1944, που έμεινε στη μνήμη όσων την έζησαν ως "Τα Δεκεμβριανά". Επί έναν και πλέον μήνα η, μόλις απελευθερωμένη από τη γερμανική κατοχή, Αθήνα είχε μετατραπεί σε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις κυβερνητικές και βρετανικές δυνάμεις. Ήταν μια μάχη τόσο άγρια και ανελέητη που ακόμη και σήμερα προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους Έλληνες εκδήλωσαν τόσο μίσος εναντίον Ελλήνων.

Στον τόμο αυτόν των "Μεγάλων Μαχών" διερευνώνται με νηφαλιότητα όλα τα ιστορικά στοιχεία με σκοπό την εξαγωγή ενός αντικειμενικού συμπεράσματος όσον αφορά τα αίτια και τις αφορμές του δράματος.

Οι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά τη Μάχη των Αθηνών, επεξηγούν τη στρατηγική των αντιπάλων και τα αποτελέσματά της και αναδεικνύουν το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο οδήγησε στη μοιραία σύγκρουση. Επιπλέον παρουσιάζεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία διέψευσε με οικτρό τρόπο τις ελπίδες για ειρήνη, στη σωστή της βάση. Η προσέγγιση αυτή όμως δεν θα ήταν επιστημονικά άρτια εάν η γενιά εκείνης της εμφύλιας σύγκρουσης δεν κατέθετε την άποψή της. Γι αυτό τον λόγο στο βιβλίο φιλοξενούνται συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων μαχητών των Δεκεμβριανών και από τις δύο πλευρές.

Τα κείμενα εμπλουτίζονται με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες, πρωτότυπους χάρτες, καθώς και εξαιρετικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!