Η Κόκκινη βία 1947-1950

Ένοχες σιωπές, αριστεροί μύθοι Πρόλογος: Νίκος Μαραντζίδης
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 15.90
11.13
Τιμή Πρωτοπορίας
+
431691
Συγγραφέας: Μουμτζής, Σάκης
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:240
Ημερομηνία Έκδοσης:18/12/2015
ISBN:9789604584802
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Με το παρόν βιβλίο ολοκληρώνεται η δίτομη εργασία του συγγραφέα για την «κόκκινη βία» κατά την χρονική περίοδο 1943-1950.

Ο Σάκης Μουμτζής σε αυτό το βιβλίο του προσπαθεί να απαντήσει στο βασικό ερώτημα, αν ο εμφύλιος πόλεμος ήταν μία απόπειρα της ηγεσίας του ΚΚΕ να ενσωματώσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον κρίσης που άρχισε να διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ή ήταν μία κοινωνική επανάσταση λόγω της όξυνσης των συνθηκών στην Ελλάδα. Αν ήταν μία απόπειρα της τριτοδιεθνιστικής ηγεσίας του ΚΚΕ να μην εντάξει το κόμμα στις διαδικασίες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στις οποίες και δεν πίστευε ή ήταν αποτέλεσμα της «Λευκής Τρομοκρατίας» και των επιλογών του αμερικανοβρετανικού παράγοντα.

Ο συγγραφέας εξετάζει τη συμβολή των λαϊκών δημοκρατιών στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτός διεξήχθη στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Προσπαθεί να καταγράψει τις συλλογικές διαθεσιμότητες, τα υπόγεια και τα εμφανή ρεύματα της κοινωνίας του εμφυλίου. Με μία ανατρεπτική ματιά εξετάζει τα θέματα της Μακρονήσου, των Εκτάκτων Στρατοδικείων και των γεγονότων της Πελοποννήσου. Καταγράφει και να αναλύει την στρατηγική του ΚΚΕ και τις εξελίξεις τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και στα πεδία των μαχών μετά το 1946. Ο Μουμτζής δείχνει με σαφήνεια με ποιον τρόπο οι πολιτικές αποφάσεις διαπλέκονται με τις στρατιωτικές εξελίξεις και πώς οι τελευταίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του πολιτικού συστήματος της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο Νίκος Μαραντζίδης, «Η “Κόκκινη Βία” αποτελεί ένα από τα καλύτερα κείμενα ιστορικής κατανόησης της λογικής, της στρατηγικής αλλά και των εσωτερικών αντιφάσεων της κομμουνιστικής Αριστεράς. Ο Μουμτζής μπορεί να μην είναι επαγγελματίας ιστορικός, αλλά αποδεικνύεται πως είναι εξαιρετικός γνώστης του ιδεολογικού και οργανωτικού κόσμου του ΚΚΕ, και ταυτόχρονα είναι ένας οξυδερκής πολιτικός αναλυτής του κομμουνιστικού φαινομένου, και μπορεί να κατανοεί τα πολιτικά προτάγματα, σχέδια και εμπόδια που είχε μπροστά του το ΚΚΕ σε εκείνη τη δεδομένη ιστορική συγκυρία.»

Κριτικές

Βαρυ το θεμα εμφυλιου απο οποια πλευρα και αν το δεις.Το βιβλιο του Σακη Μουμτζη καλυπτει ευστοχα οσους ασχολουνται για πρωτη φορα η εχουν μια σχετη εμπειρια πανω σε αυτο το θεμα.Αξιζει της προσοχης σας.

Πολύ καλή μελέτη γύρω από τον Εμφύλιο που κινείται μέσα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής ιστορικής σχολής, η οποία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να χαράξει ένα νέο ερμηνευτικό σχήμα μακριά από το δεξιό αφήγημα των ¨τριών γύρων¨ και το αριστερό αφήγημα της ¨λευκής τρομοκρατίας¨. Αποστασιοποιημένη, όσο αυτό είναι δυνατό, από ιδεοληπτικές ερμηνείες, αριστερές και δεξιές, εμμένει στα ίδια τα γεγονότα θεωρώντας ως αρχή των εμφύλιων συρράξεων το 1943 και εξετάζει την περίοδο από ανθρωποκεντρική πλευρά εστιάζοντας κυρίως στα φαινόμενα άκρατης βίας, τόσο της μιας όσο και της άλλης πλευράς. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η παρούσα μελέτη που με απλό και κατανοητό τρόπο εξετάζει την περίοδο 1947-1950, επαναξιολογεί την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, τη βοήθεια των λαϊκών δημοκρατιών στο ΔΣΕ, τις πολιτικές και στρατιωτικές στοχεύσεις του ΚΚΕ κλπ και συνδυάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χειμαζόμενης χώρας με τις εξελίξεις στο διεθνές προσκήνιο και παρασκήνιο. Κατά τη γνώμη μου αρκετά σημεία χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης και εμβάθυνσης και ορισμένα άλλα δεν αναφέρονται π.χ. οι ισορροπίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου, αλλά αυτό πιθανότατα δεν ήταν μέσα στις αρχικές στοχεύσεις του συγγραφέα. Εκείνο που θέλησε να κάνει είναι να ¨καθαρίσει¨ τις αριστερές ερμηνείες από υπερβολές και σκόπιμες παραποιήσεις και να δείξει ότι και αυτή δεν είναι αμέτοχη του αίματος και πιθανότατα το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί είναι αρκετά μεγαλύτερο από ό,τι νομίζει ο μέσος Έλληνας, καθώς ήταν αυτή η παράταξη που ¨ήρξατο χειρών αδίκων¨ στοχεύοντας στην ανατροπή του κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος. Νομίζω ότι ο συγγραφέας πετυχαίνει το στόχο του σε πολύ μεγάλο βαθμό και μας δίνει ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και πολύ διαβαστερό...

Όπως και το πρώτο ένα εξαιρετικό βιβλίο.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!