Η ιστορία του εθνικού διχασμού κατά την αρθρογραφία του Ε. Βενιζέλου και του Ι. Μεταξά

97306
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Κυρομάνος
Σελίδες:553
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2003
ISBN:9789607812230


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Περιεχόμενα:
Τα εισαγωγικά άρθρα
Αι εγγυήσεις προς την Ελλάδα και η εκστρατεία των Δαρδανελλίων
Η κατάλυσις της ελληνικής ανεξαρτησίας
Η ευθύνη δια την εισβολήν των Γερμανοβουλγάρων
Το κίνημα της Θεσσαλονίκης
Ο Ελ. Βενιζέλος καταλαμβάνει την εξουσίας με ξένας λόγχας
Η αξία της Συνθήκης των Σεβρών και η Μικρασιατική εκστρατεία
Επίλογος





Στις 11 Οκτωβρίου 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ευρισκόμενος στα Χανιά, εγκαινίασε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα" σχετικά με τον Εθνικό Διχασμό του 1915. Έπειτα από δύο ημέρες, στις 13 Οκτωβρίου, εγκαινίασε την δική του σειρά ο Ιωάννης Μεταξάς για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έκτοτε οι δύο άνδρες συνέχισαν την αρθρογραφία τους επί μήνες, έως ότου ο πρώτος συνεπλήρωσε 37 άρθρα (την 28 Νοεμβρίου 1934) και ο δεύτερος 70 άρθρα (την 23 Ιανουαρίου 1935). [...] Επειδή το κείμενο των άρθρων των δύο ανδρών δεν συντάχθηκε βάσει προετοιμασμένου σχεδίου και η ανταπόκρισις του ενός προς τον άλλον γίνεται συνήθως εντός ολίγων ωρών, ή κάλυψις των θεμάτων δεν είναι ούτε πλήρης ούτε μεθοδική. Εν τούτοις νομίζομε ότι δίνουν καλή εικόνα των συμβάντων, την οποία όμως πρέπει ο αναγνώστης να σχηματίση, παίρνοντας τα σωστά κάθε φορά στοιχεία από τις δυο διαφορετικές απόψεις.

Τα άρθρα παρατίθενται στην παρούσα έκδοσι κατά τρόπο ανταποκριτικό, είτε άρθρο προς άρθρο, είτε ανά ομάδες άρθρων. Αν και η διάκρισις των θεμάτων που πραγματεύονται δεν είναι απολύτως σαφής, για τις ανάγκες της διαθέσεως του υλικού τα εχωρίσαμε σε λίγες μεγάλες ενότητες.

Είναι περιττό να σημειωθή ότι τα άρθρα παρατίθενται αυτούσια και ασχολίαστα, για να δοθούν γνήσιες οι απόψεις των δυο ανδρών. [...]

Κριτικές

Σπουδαια πηγη για την ιστορια του Εθνικου Διχασμου, χωρις ομως να ειναι πληρης, διοτι η καθε πλευρα προσπαθει να αποδειξει το δικο της αλαθητο. Ως γνωστον η αληθεια ειναι καπου στη μεση, αλλα οπωσδηποτε, η επιχειρηματολογια Μεταξα ειναι πολυ πιο συγκροτημενη και πειθει περισσοτερο!

Δεν έχω να προσθέσω σχεδόν τίποτε σε όσα ο κ. Τριανταφύλου έγραψε. Υπάρχουν μερικά ζητήματα στην Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τα οποία μάθαμε να τα βλέπομε μονομερώς. Ο αναγνώστης του παρόντος βιβλίου πρέπει να φροντίσει να "ξεχάσει", ει δυνατόν, τα όσα μέχρι τώρα έχει ακούσει ή διαβάσει και χωρίς την παραμικρή προκατάληψη να διαβάσει και αξιολογήσει τα επιχειρήματα και τα γεγονότα του ενός και του άλλου εκ των αρθρογράφων.
Καταπληκτικό βιβλίο και ειδικά σαν ιστορική πηγή.

Βιβλίο που αποτελεί απαραίτητο εγχειρίδιο για όποιον θέλει να μελετήσει τα ταραγμένα εκείνα χρόνια. Άρθρα καταπληκτικής ακριβολογίας, σαφήνειας, γνώσεως του αντικειμένου, τα οποία συνδυάζουν τον άψογο χειρισμό της ελληνικής γλώσσης, αναλύουν όλες τις πτυχές του θέματος μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή. Κοντολογίς, αυτό το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμμία σοβαρή ελληνική βιβλιοθήκη.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!