Η φωνή της πεταλούδας

7 μυθιστορήματα τσέπης
364640
Συγγραφέας: Πλουμά, Αγγελική
Εκδόσεις: Εύμαρος
Σελίδες:145
Ημερομηνία Έκδοσης:23/07/2012
ISBN:9789609971973


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Σύμφωνα με τον ινδιάνικο μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι θα γεράσουν και θα γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια και τον ουρανό. Τα έβαλε σε ένα μαγικό σακούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, τραγουδώντας και γοητεύοντάς τα που δεν είχαν δει κι ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό κι εκείνος απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν σιωπηλές-

Ένας μεσήλικας ναυτικός ξεμπαρκάρει για να τιμήσει το λόγο του, ένας μετανάστης παλεύει να αποδιώξει την ελληνικότητά του, μια γυναίκα στην ωριμότητά της κάθεται ξανά στα θρανία του έρωτα, ένας παππούς αποκαλύπτει στον εγγονό του τη δύναμη της γραμμής που τους συνδέει, μια κόρη χρειάζεται να δοκιμαστεί μέχρις εσχάτων, μια γυναίκα καριέρας αποτολμά να δείξει ποια πραγματικά είναι πέρα από συμβάσεις και συμβιβασμούς, τρείς κυράδες άλλης εποχής ζούνε μια δική τους πραγματικότητα απλότητας και αγάπης.

Τους ανθρώπους αυτούς τους συνδέει κάτι. Τόλμησαν να πάνε κόντρα. Αποφάσισαν να βγουν από το καβούκι της αφάνειας και της μετριότητας που αθόρυβα, καρτερικά και υπομονετικά ζούσαν. Παρασυρμένοι ή παρακινημένοι από κάτι που το λένε μοίρα, πεπρωμένο ίσως και επιλογή τόλμησαν να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες. Συγκατοίκησαν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, αποφάσισαν να μοιραστούν μαζί μας την ιστορία τους, να αποκτήσουν φωνή, να κάνουν αυτή τη φωνή να ακουστεί και να μας παρακινήσουν σε ένα ταξίδι σαν αυτά που η ζωή απλόχερα προσφέρει σ' αυτούς που τολμούν να τη ταξιδεύουν.

Κριτικές

Γράφω για να πω ότι το βιβλίο αυτό το λάτρεψα.Με ξάφνιασε, με παρέσυρε.Ξαφνιάστηκα πολύ με τη δυνατότητα της συγγραφέως να αλλάζει και να γράφει σε πολλές "γλώσσες." Αλλοτε ως ναυτικός, άλλοτε ως μετανάστης κι άλλοτε ως θλιμμένη γυναίκα και ως παππούς.
Αν με ρωτήσεις πια ιστορία μου έμεινε θα σου πω πως η πρώτη ήταν αυτή που πρώτα με συνεπήρε.Ο ξέμπαρκος..Ηταν τόσο καλά σκιαγραφημένος ο χαρακτήρας που ήταν σαν να τον έβλεπα ζωντανά.Σαν να μου μιλούσε, σε εμένα προσωπικά...Υπέροχος!! Όμως η ιστορία που με ακούμπησε βαθιά...ποιός ξέρεις γιατί ήταν αυτή του Αμερικανοέλληνα....Τη βρίκα απίστευτη, θλιβερή.Τον τύπο αυτόν τον ξέρω...Τον κουβαλάω μέσα μου ,τον νιώθω.Βρήκα την ιστορία εξαιρετικά έξυπνη και δυνατή!! Τέλος η γραμμή της ζωής απλά με συγκλόνησε!!Τρομερή αφήγηση...

Κ. Χ.

Σπάνια διαβάζω ένα βιβλίο μονορούφι... Τις πιό πολλές φορές το ξαναπιάνω μετά από μέρες και ξαναδιαβάζω τις τελευταίες σελίδες γιά να συνδεθώ και πάλι με την ιστορία του από την αρχή.
Ξεκίνησα να διαβάζω τη "Φωνή της πεταλούδας" ένα μεσημέρι για να περάσει η ώρα πριν ξεκινήσει μία εταιρική συνάντηση. Ήταν από τις λίγες φορές που μπήκα τελευταία στην αίθουσα...
Είναι τόσο καλογραμμένο αλλά και ανατρεπτικό, με τόσο ζωντανές ιστορίες που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Σε κάθε μυθιστόρημα έβρισκα και κάτι από τον εαυτό μου... Κι επειδή 7 μυθιστορήματα ήταν τελικά πολύ λίγα, περιμένω με αγωνία το επόμενο βιβλίο της κας Πλουμά το οποίο θα αγοράσω σίγουρα!
Μετά από αυτό, αποφάσισα να μην ξαναρχίσω να διαβάζω βιβλία σε στιγμές που δεν έχω πολύ χρόνο....

Όταν διάβασα αυτό το μικρό βιβλίο με τα σχετικά μικρά διηγήματα, ξαφνιάστηκα. Μετά προβληματίστηκα. Σκέφτηκα, ποιά να είναι άραγε τα κριτήρια ότι ένα βιβλίο είναι καλό, μήπως έξοχο; Ας πούμε, ότι όταν αρχίζεις να το διαβάζεις, δε θέλεις να το αφήσεις, ακόμη και αν είσαι κουρασμένος και τα μάτια σου κλείνουν! Τσεκ! Όταν κάθε λίγο και λιγάκι, σταματάς για να σκεφτείς, να γίνεις μέρος της υπόθεσης, να συγκινηθείς, να γελάσεις, να βουρκώσεις, να πεις από την καρδιά σου ένα μπράβο. Μπράβο για την ψυχή που έβαλε ο συγγραφέας, μπράβο για τον τρόπο που το έγραψε, μπράβο γιατί έκανε τη φιλοσοφία καθημερινότητα, μπράβο γιατί θύμισε μεγάλους συγγραφείς άλλων εποχών με μια φρεσκάδα από θαλασσινό αέρι. Ναι!, κριτήριο είναι αν σου μένει μέσα σου σαν απόσταγμα, που ακόμη και αν το έχεις ξεχάσει, και τότε θες να το ξαναζήσεις σαν μια φιλία από τα παλιά. Το ξαναδιαβάζεις και νιώθεις όπως την πρώτη φορά και κάτι περισσότερο. Άραγε η συγγραφέας θα συντονιστεί ξανά με τέτοια έμπνευση, στο μέλλον; Μακάρι, γιατί πως να το πω, θα με ξανακάνει καλύτερο.

Μου χάρισαν αυτό το βιβλίο ως δώρο Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο μικρό … γεμάτο διηγήματα. Γεμάτο ήρωες : το απέραντο νερό, οι ναυτικοί, ο έρωτας, η οικογένεια, οι αναμνήσεις, το αμερικάνικο κόκκινο κουτί η coca cola που σε παραπέμπει στο όνειρο με τον χοντρούλη Αη Βασίλη της διαφήμισης. Η δική μου αγαπημένη ιστορία αυτή με το κόκκινο κουτάκι και το απρόσμενο και ανατρεπτικό τέλος!!!! Όλα κομμάτια των ιστοριών μας αγγίζουν και μας φέρνουν στο μυαλό μας δικές μας καταστάσεις και εμπειρίες, ή ιστορίες που έχουμε ακούσει.
Είναι ένα βιβλίο που με εντυπωσίασε με το λόγο του και τη γλώσσα του. Μου θύμισε τα λογοτεχνικά βιβλία των συγγραφέων της γενιάς του 30 που διάβαζα και ήταν για πολλά χρόνια τα αγαπημένα μου. Γλώσσα πλούσια και στρωτή.
Συνήθως δεν διαβάζω διηγήματα γιατί τελειώνουν νωρίς, και το κάθε ένα κρατάει λίγο. Το ίδιο θα θελα και σε αυτό. Η κάθε ιστορία να είναι το υπόλοιπο βιβλίο για να μην τελειώνει ποτέ. Αλλά και πάλι αυτό σε ταξιδεύει προς ένα προορισμό και φτάνεις στο τέλος, χωρίς να αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Αληθινό. Συγκινητικό. Σοκαριστικά ξεγυμνωτικό
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!