Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία 1919-1922

56661
Συγγραφέας: Βερέμης, Θάνος Μ.
Εκδόσεις: Μ.Ι.Ε.Τ
Σελίδες:332
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1984
ISBN:9780002500500


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Στο έργο αυτό τεκμηριώνεται η σύντομη αλλά πολυκύμαντη ζωή του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στη Σμύρνη, που αποτελεί την κατακλείδα στο κεφάλαιο της μακρόχρονης οικονομικής ιστορίας του ελληνικού στοιχείου και των σχέσεών του με τους Τούρκους στη Μικρά Ασία. Η σκοπιμότητα της ίδρυσης του υποκαταστήματος δεν ήταν μόνο τα οικονομικά οφέλη, αλλά και η ευρύτερη επιβολή των ελληνικών συμφερόντων έναντι των ξένων που διεκδικούσαν την πρωτοκαθεδρία στη Μικρά Ασία. Με το υποκατάστημά της η ΕΤΕ θα προσπαθήσει να ελέγξει την τιμή του συναλλάγματος και να συγκρατήσει την πτώση της δραχμής και τη διαρροή συναλλαγματικών διαθεσίμων προς την Κωνσταντινούπολη. Η επίλυση του νομισματικού ζητήματος, το οποίο απασχολεί διαρκώς τις ελληνικές κυβερνήσεις (ιδιαίτερα μετά την κατολίσθηση της δραχμής) συνδέεται εδώ με την προσπάθεια του Ελληνισμού να κρατηθεί στη Μικρά Ασία.

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Βοστώνη και Ιστορία στην Οξφόρδη. Το 1974 έλαβε το διδακτορικό τίτλο από το Τρίνιτι Κόλετζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εγραψε τα βιβλία «Οι επεμβάσεις του στρατού στην ελληνική πολιτική 1916-1936 (1977)» και «Greek Security Considerations: Α Historical Perspective (1980)». Είναι καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Κώστας Κωστής είναι καθηγητής Νεότερης Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (ευρωπαϊκής και ελληνικής) στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 20/12/2002

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!