Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 15.50
10.85
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €15.50
+
498607
Συγγραφέας: Μπελ, Χάινριχ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες:216
Επιμελητής:Χριστοπούλου, Ειρήνη, Αλεξάκη, Σοφία
Μεταφραστής:Δημοκίδης, Δημήτρης
Ημερομηνία Έκδοσης:18/04/2019
ISBN:9786180317015
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

1974, Κολωνία. Η Καταρίνα Μπλουµ µια νεαρή γυναίκα, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός δικηγόρου, ζει ήσυχα ώσπου ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει την καθηµερινότητά της, διαταράσσει την ισορροπία της και την οδηγεί στο έγκληµα. Έγκληµα εκδίκησης, έγκληµα τιµής.
Όλα αρχίζουν όταν σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι η Καταρίνα γνωρίζεται µε τον Λούντβιχ, και στη συνέχεια περνά τη νύχτα µαζί του. Πρόκειται για µια εφήµερη γνωριµία. Η Καταρίνα δεν γνωρίζει ότι η Αστυνοµία καταζητεί τον Λούντβιχ, αλλά το επόµενο πρωί οι αστυνοµικοί εισβάλλουν σπίτι της µαζί µε τους γραφιάδες των σκανδαλοθηρικών εφηµερίδων. Η Καταρίνα βοηθάει τον Λούντβιχ να διαφύγει και στη συνέχεια τη συλλαµβάνουν, την ανακρίνουν, τη φωτογραφίζουν – τη σέρνουν στη λάσπη.
Καθώς η ιστορία της νεαρής γυναίκας ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένα πανόραµα ανθρώπινων σχέσεων και κινήτρων, η κοινωνική πραγµατικότητα ως ένας λαβύρινθος ανάµεσα στην αλήθεια και την επινόηση.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Είναι τέτοια η δύναµη των πεποιθήσεων του Μπελ, τέτοια η διαύγεια της οπτικής του και η ακρίβεια της απαλλαγµένης από συναισθηµατισµούς πρόζας του, ώστε σε λίγες µόνο σελίδες µάς δίνει την αδιάψευστη αλλά πικρή γεύση της αλήθειας που θα καίει για καιρό τον ουρανίσκο µας.
Sunday Times

Ένα θαύµα συµπύκνωσης και ειρωνείας.
Sunday Telegraph

«Το ζήτηµα που απασχολεί τον συγγραφέα είναι πώς η υποψία, ακόµα κι αν δεν επιβεβαιωθεί, µπορεί να αποκλείσει το άτοµο από την κοινωνία: η Καταρίνα παίρνει απειλητικά γράµµατα· δέχεται απειλητικά τηλεφωνήµατα – χάνει τη φωνή της µαζί µε το τεκµήριο της αθωότητας. Αναρωτιέµαι πώς θα αισθανόταν ο Χάινριχ Μπελ σήµερα: η ψευδολογία, η συκοφαντία, τα fake news, ο συνδυασµός παραπληροφόρησης και λαϊκής ψυχαγωγίας, η αισθητική του tabloid δεν µας εντυπωσιάζουν. Και η Γερµανία δείχνει να έχει ξεχάσει τα εγκλήµατά της εναντίον της ανθρωπότητας. Η αγανάκτηση του Μπελ για το αγελαίο πνεύµα είναι, στην πραγµατικότητα, αγανάκτηση για την ιστορία της Γερµανίας: οι «µάρτυρες» στην «Καταρίνα» ολισθαίνουν από την υπερβολή στο ψέµα· µια ακόµα εκδήλωση κοµφορµισµού που έχει σηµαδέψει τη χώρα του: προπαγάνδα, δηµαγωγία, ξεπουληµένες φυλλάδες· νόµος της ζούγκλας: ο δυνατότερος µπορεί να σε κάνει κοµµάτια.»

Από τον πρόλογο της Σώτης Τριανταφύλλου

«Όταν µε ρωτούν πώς ή γιατί γράφω αυτό ή το άλλο, έρχοµαι πάντα σε δύσκολη θέση. Θα ήθελα πολύ να προσφέρω τόσο σ’ αυτόν που µε ρωτάει όσο και στον εαυτό µου µια διεξοδική απάντηση αλλά ποτέ δεν το καταφέρνω. Δεν µπορώ να ανασυνθέσω το πλαίσιο της δηµιουργίας καθ’ ολοκληρίαν, ωστόσο µακάρι να µπορούσα, ώστε τουλάχιστον η δική µου λογοτεχνία να γίνει µια διαδικασία λιγότερο µυστηριώδης και περισσότερο απτή, σαν να φτιάχνεις γέφυρες και να ψήνεις ψωµί».
Χάινριχ Μπελ (1917-1985)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Στη σειρά Μεγάλες αφηγήσεις εντάσσονται έργα-ορόσηµα της παγκόσµιας πεζογραφίας· έργα συγγραφέων που έσπασαν το φράγµα του χρόνου και αξίζει να διαβάζονται από όλους ως µέρος µιας συναρπαστικής επικαιρότητας που µας αφορά.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!