Η άλλη κρίση

Η μαρτυρία ενός πρέσβη προλογίζει ο Σταύρος Λυγερός
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 18.00
12.60
Τιμή Πρωτοπορίας
+
383531
Εκδόσεις: Ινφογνώμων
Σελίδες:304
Επιμελητής:ΧΑΦΟΥΣΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:24/05/2013
ISBN:9789608362567
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Άμεσα διαθέσιμο
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Έντονη αυτοκριτική, συστάσεις, διπλωματικές αποκαλύψεις και μία έντονη συγκίνηση υπάρχει στο βιβλίο του διπλωμάτη Αλέξανδρου Μαλλιά, γνωστού στην Ομογένεια από τη θητεία του στην Ουάσιγκτον. Υπηρέτησε 35 χρόνια στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με πίστη και αφοσίωση με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί ο τίτλος «πρέσβης επί τιμή»!

Υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο, αλλά και σε διπλωματικές Αρχές σε χώρες της Βαλκανικής, απέκτησε μεγάλες εμπειρίες για τα βαλκανικά Θέματα, ενώ πολύτιμες είναι και οι εμπειρίες του από τη θητεία του στις ΗΠΑ, ως πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον. Μέρος αυτών των εμπειριών κατέγραψε και συμπεριέλαβε στο βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων, με τίτλο: «Η Αλλη Κρίση: Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη».

Στο βιβλίο υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για τη θητεία του στην Ουάσιγκτον όπου ήρθε σε επαφή με την Ομογένεια για την οποία γράφει: «Σέβομαι την ελληνοαμερικανική κοινότητα, διότι αποτελεί διαχρονικά ίσως την πιο ‘πετυχημένη ιστορία’ της Ελλάδας».

Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης και ο μελετητής, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πώς εκτυλίσσεται η πολιτικο-διπλωματική σκέψη ενός Ελληνα διπλωμάτη, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διεισδύσει στις βαθιές πτυχές της πιο σύγχρονης μορφής του Βαλκανικού Ζητήματος, όπως το Σκοπιανό, το Κοσοβαρικό, το Αλβανικό κ.λπ.

Εκτός από τις διπλωματικές μνήμες υπάρχει και μία έντονη προσωπική χροιά στο βιβλίο. Ειδικά στο κεφάλαιο «ενδοσκόπηση και αυτοκριτική». Πολλά από αυτά αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, ακόμη και στους πιο δικούς του ανθρώπους. Ακόμη και οι συστάσεις προς την πολιτική τάξη να αναλάβει τις ευθύνες της! Και επίσης τονίζει πως «σέβεται την ελληνοαμερικανική κοινότητα, διότι αποτελεί διαχρονικά ίσως την πιο ‘πετυχημένη ιστορία’ της Ελλάδας».

Η γιαγιά του κ. Μαλλιά ήταν πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας του μεγάλωσε στις προσφυγικές πολυκατοικίες στις Τζιτζιφιές, κοντά στον Κορυδαλλό. «Εκεί γνώρισα τη γιαγιά μου. Εκεί ‘έφυγε’».

Για την πορεία του αναφέρει: «Ένοιωσα πάντα να πατώ σταθερά στη γη και να μην πετάω στα σύννεφα. Ιδίως όταν έφθασα στα ανώτερα αξιώματα και θέσεις της διπλωματικής ιεραρχίας. Ενοιωθα πάντα το βάρος της ευθύνης απέναντι στους γονείς μου, στην πατρίδα μου».

Και προσθέτει με έμφαση:

- Ως μέρος του συστήματος τα τελευταία σαράντα χρόνια, αναλαμβάνω πλήρως και στο ακέραιο το μέρος των ευθυνών που μου αναλογούν - δικαίως η αδίκως, σημασία δεν έχει- για την κατάντια της Ελλάδας.

- Κάνω έκκληση στην πολιτική τάξη να αναλάβει και εκείνη τις ευθύνες που της αναλογούν. Μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει. Δυστυχώς. Οι πολιτικοί μας αυτοαπαξιώνονται.

- Ουδέποτε απάντησα σε όσους με έχουν επικρίνει, διότι πιστεύω ότι όποιος κατέχει αξιώματα πρέπει να κρίνεται και να επικρίνεται.

- Η συνείδηση είναι ο αυστηρότερος κριτής μας.

- Απέφυγα σκοπίμως να επιστρέψω στις ΗΠΑ. Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Δεν έχω προσωπείο. Εφυγα από την Ουάσιγκτον όταν η Ελλάδα ήταν μια ‘πετυχημένη ιστορία’. Η τελευταία τετραετία ήταν οδυνηρή για μένα και τη δική μου γενιά.

- Το βιβλίο αυτό είναι η δική μου συμβολή στην αλήθεια, με αυτογνωσία και έντονη αυτοκριτική.

- Προσπάθησα πάντοτε να κάνω αυτό που πίστευα σωστό και δίκαιο».

Πέραν των ειδικών γνώσεων και εμπειριών, ο κ. Μαλλιάς καταθέτει στο βιβλίο και τις απόψεις του για το «Ευρωπαϊκό Οραμα», το οποίο υπηρέτησε από νεαρή ηλικία, κάνοντας ταυτοχρόνως και σχετικά σκληρή αυτοκριτική για τις ευθύνες του ιδίου αλλά και της γενιάς του, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου υπάρχει μία ενδοσκόπηση και αυτοκριτική, μαζί με εκμυστηρεύσεις προς νέους διπλωμάτες.

Επίσης, υπάρχει το κεφάλαιο, «Δικαιοσύνη, συμφέρον και ηγεμονισμός: Μια κριτική προσέγγιση της Ευρώπης και της σημερινής Ελλάδας μέσα από κείμενα των Αρχαίων Κλασικών», που ακολουθείται από το κεφάλαιο «η δική μου Ευρώπη», «για την Ευρώπη των πολιτών με αξιοπρέπεια» και «από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία».

Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται το μεγάλο κεφάλαιο «Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», με εισαγωγικό σημείωμα του Ευάγγελου Κωφού, τ. εμπειρογνώμονα - πρεσβευτή.

Στο τρίτο μέρος περιγράφεται αναλυτικά «Η πορεία και το χρονικό της διπλωματικής ήττας στη Χάγη» με εισαγωγικό σημείωμα της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού.

Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται «Οι νέες ισορροπίες στα Βαλκάνια» με εισαγωγικό σημείωμα της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά.

Στο πέμπτο μέρος αναλύεται το κεφάλαιο «Η Ελλάδα και οι ανατροπές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» με εισαγωγικό σημείωμα του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Τάρκα.

Τέλος, στο έκτο μέρος του βιβλίου «ψηλαφίζονται» οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με εισαγωγικό σημείωμα του Αλέξανδρου Τάρκα.

Στο μέρος αυτό υπάρχουν:

• Εκ βαθέων: Ουάσιγκτον τέσσερα χρόνια πριν

• Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Νίκολα Γκρουέβσκι κι εμείς

• Wikileaks - Περί διαρροών: μια προσωπική εμπειρία

• Έτσι είναι αν έτσι σας αρέσει: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις χωρίς διμερή προβλήματα;

----------------------------------------------------------------------------------
"Η Άλλη Κρίση: Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη"

[ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ: «ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ»
«Έχοντας αυτά κατά νου, πρέπει να μην ακούτε αυτούς που προς το παρόν σας ευχαριστούν, ενώ καθόλου δε φροντίζουν για το μέλλον, ούτε αυτούς που λένε πως αγαπούν το λαό, αλλά καταστρέφουν το κράτος.
Όπως είπα παραπάνω, αφότου έγιναν κυρίαρχοι του βήματος τέτοιοι ομιλητές, σε τόση απερισκεψία οδήγησαν την πόλη που έπαθε όσα λίγο πιο πάνω σας εξέθεσα.» ]

...είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από τους Έλληνες της "κρίσης"!!!

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!