Τα ψάρια δεν ξέρουν ότι βρέχει

302015
Εκδόσεις: Άγνωστο
Σελίδες:262
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2008
ISBN:9789608914582


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

«Ένα ανθρώπινο oν είναι απλά ένα τμήμα μιας ενότητας, που εμείς την αποκαλούμε Σύμπαν. Ένα τμήμα που είναι περιορισμένο στον χώρο και στον χρόνο. Βιώνει μόνο τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, σαν να είναι κάτι διαχωρισμένο από όλα τα υπόλοιπα. Αυτό είναι ένα είδος οπτικής παραίσθησης της συνείδησής του. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, και μας περιορίζει στις προσωπικές μας επιθυμίες και στα στενά ενδιαφέροντά μας. Ο σκοπός μας θα πρέπει να είναι να ελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από αυτήν την φυλακή, με το να διευρύνουμε τον κύκλο της συμπόνιας μας, για να αγκαλιάσει όλα τα ζωντανά πλάσματα και όλη τη φύση σε όλη της την ομορφιά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ομορφιάς, μας είναι αποκρυμμένο...»


Άλμπερτ Αϊνστάιν


«Αγαπώ πολύ το ψάρεμα. Ρίχνεις την πετονιά στο νερό και δεν ξέρεις τι είναι στην άλλη άκρη της. Η φαντασία σου είναι εκεί κάτω…»

C. S. Lewis


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Παντελή Γιαννουλάκη, με τον παράξενο τίτλο Τα Ψάρια Δεν Ξέρουν Ότι Βρέχει.

Πρόκειται για μια εμπνευσμένη σύνθεση 52 πολύ ιδιαίτερων κειμένων-κεφαλαίων, γραμμένων τις νύχτες, «όταν δεν υπάρχουν πολλά παράσιτα στη συχνότητα, όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται, όταν τα μυστήρια κινούνται στο ημίφως, και όταν η πραγματικότητα του κόσμου χαρακτηρίζεται από μία παρηγορητική αοριστία…»
Ο παράξενος τίτλος αυτού του βιβλίου, σε συνδυασμό με τα αφυπνιστικά περιεχόμενά του, θέλει να καταδείξει ορισμένα σημαντικά πράγματα για τη φύση της πραγματικότητας, για την αληθινή μορφή του κόσμου μας και για τη θέση μας μέσα σε αυτήν, αλλά και να δώσει μια ανέλπιστη έμπνευση που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια συνταρακτική υπέρβαση του εαυτού και του κόσμου, σε μια υπέρτατη κατανόηση ή σε μια απόδραση.
Ο συγγραφέας, με δεξιοτεχνικό λογοτεχνικό τρόπο, φαντασία και χιούμορ, και έντεχνο φιλοσοφικό προβληματισμό, επιχειρεί μια ρήξη με το οικείο, και συναρπάζεται από την εξερεύνηση, το φανταστικό, την ονειροπόληση, το μυστήριο, το παράξενο, καταδυόμενος σε μία αποκαλυπτική ενδοσκόπηση μαζί με τον αναγνώστη του. Επίσης, επιχειρεί μια τολμηρή καταγγελία της πνευματικής κατάντιας της ανθρωπότητας, των ψευδαισθήσεων μέσα στις οποίες ζούμε, και της τυραννίας που κυβερνά την απογοητευτική καθημερινή μας πραγματικότητα, δίνοντας την έμπνευση που ίσως απαιτείται για την κατανόηση της κατάστασής μας και την αφύπνιση των ιδιαίτερων ανθρώπων, των «Συνταξιδιωτών» του (όπως του αρέσει να ονομάζει τους φίλους και αναγνώστες του).
Βάση αυτού του βιβλίου του Π. Γ. αποτέλεσαν τα φημισμένα editorials του στο περιοδικό Strange, στο γνωστό ιδιόμορφο λογοτεχνικό ύφος των οποίων είναι γραμμένα τα κείμενα του βιβλίου. Η ιδέα για το βιβλίο αυτό προήλθε από τα ψαράκια μιας λιμνούλας που σαν παιδί παρατηρούσε ο συγγραφέας, συνειδητοποιώντας ότι τα ψαράκια δεν ξέρουν απολύτως τίποτε για την αληθινή μορφή του κόσμου και ζουν σε μια δική τους μικρή πραγματικότητα, και μ' αυτά τα ψαράκια παρομοιάζει τους ανθρώπους και την κατάστασή τους. Επίσης, από μια ρήση του C. S. Lewis: «Αγαπώ πολύ το ψάρεμα. Ρίχνεις την πετονιά στο νερό και δεν ξέρεις τι είναι στην άλλη άκρη της. Η φαντασία σου είναι εκεί κάτω…»


Το παράξενο αυτό βιβλίο, με τις καλειδοσκοπικές διηγήσεις του, υπόσχεται μια πολύ συναρπαστική και διασκεδαστική ανάγνωση, που εκπέμπει «μηνύματα από αλλού», και δημιουργεί μια αληθινή φιλία μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη.

Από τον εκδότη

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!