Τι Είναι Δίκαιο; (2η επικαιροποιημένη έκδοση)

Η νομική επιστήμη για όλους
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 35.00
31.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
607648
Σελίδες:704
Επιμελητής:Πλειώνης, Εμμανουήλ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/06/2023
ISBN:9789605249243
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Το ερώτηµα «τι είναι δίκαιο;» είναι πολύ παλαιό. Απασχολεί τους θεωρητικούς και τους φιλοσόφους του δικαίου από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Θα µπορούσαµε να πούµε ότι πρόκειται για ένα ερώτηµα ανάλογο µε εκείνο που απηύθυνε στο Πραιτώριο ο Πόντιος Πιλάτος προς τον Ιησού Χριστό: «Τι εστίν αλήθεια;» ?στόσο, µε το παρόν βιβλίο δεν επιδιώκεται η συνέχιση της αναζήτησης µιας απάντησης, η οποία ίσως και να µην υπάρχει. Ο σκοπός του συγγραφέα εδώ είναι πολύ πιο απλός: Συνίσταται στην προσπάθεια να φέρει το δίκαιο και τη νοµική επιστήµη πιο κοντά στον απλό πολίτη? να πάρει το δίκαιο από το επίπεδο της θεωρίας και να το κατεβάσει στην πραγµατικότητα της καθηµερινής ζωής? να καταστήσει σαφές στον µη ειδικό τι σηµαίνουν και πώς εφαρµόζονται οι κανόνες δικαίου κάθε µέρα σε πλήθος ζητηµάτων (εµπορικών, οικονοµικών, οικογενειακών, κληρονοµικών κλπ.) που δηµιουργεί η συµβίωση των ανθρώπων σε µια κοινότητα.

Παρόλο που το δίκαιο είναι άµεσα και άρρηκτα συνδεδεµένο µε την καθηµερινή ζωή του ανθρώπου, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον και την εµπιστοσύνη του στον ίδιο βαθµό µε τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές επιστήµες, όπως η ιστορία, η κοινωνιολογία, η φιλολογία, η ιστορία της τέχνης κλπ. Με τη φιλοδοξία να αντιστρέψει αυτή την εικόνα, ο συγγραφέας προσπαθεί όσο µπορεί πιο απλά και µε τη χρήση πολλών παραδειγµάτων, να ανοίξει για τον µη νοµικό ένα παράθυρο στον «παράδεισο» των νοµικών εννοιών? να εξηγήσει τη λειτουργία πολλών θεσµών? να απλουστεύσει κατά το δυνατό νοµικές κατασκευές που φαίνονται δυσνόητες? και να καταστήσει σαφές ότι ο νοµοθέτης, µπορεί µεν µερικές φορές (ή εποχές) να υπερβάλλει στην παραγωγή νόµων (εξού και η γνωστή µας πολυνοµία), αλλά κατά κανόνα δεν αυθαιρετεί! Πίσω από κάθε νοµοθετική ρύθµιση κρύβεται η προσπάθεια επίλυσης προβληµάτων της καθηµερινής ζωής και διευθέτησης συγκρουόµενων συµφερόντων των µελών της κοινωνίας.

Η παρούσα νέα έκδοση περιέχει τις πρόσφατες νοµοθετικές αλλαγές που επήλθαν σε σηµαντικά θέµατα, όπως το νέο δίκαιο της πώλησης που θεσπίστηκε σε συµµόρφωση προς Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τη µεταβολή της διαδικασίας έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου, τη θέσπιση της «συνεπιµέλειας» του τέκνου σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων-συζύγων, την ψήφιση των νέων Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής ?ικονοµίας, καθώς και τις τροποποιήσεις της ρύθµισης αρκετών ζητηµάτων που αφορούν στην οργάνωση του Κράτους.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!