Biennale of Contemporary Art

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 30.00
27.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
303501
Συγγραφέας: Φουκώ, Μισέλ
Σελίδες:255
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2007
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινιάζει την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Με αυτή μας την πρωτοβουλία ανταποκρινόμαστε σε μια υπαρκτή ανάγκη: να ενώσουμε τη φωνή μας με τις υπόλοιπες διεθνείς διοργανώσεις και μ αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο τους σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας ότι οι διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις αποτελούν ευκαιρία έκφρασης, προβληματισμού και κριτικής τοποθέτησης μέσω της εικαστικής γλώσσας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και θεωρητικών της τέχνης. Να συνενώσουμε τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Να προτείνουμε εικαστικές δράσεις με σύγχρονο και ρηξικέλευθο χαρακτήρα που ανθίστανται στην ισοπεδωτική τάση της παγκοσμιοποίησης, υποστηρίζοντας την πολιτισμική ιδιαιτερότητα, τον σεβασμό στην ταυτότητα, αλλά και στη διαφορετικότητα, την ανάδειξη του τοπικού, όσο και του οικουμενικού. Το ίδιο το θέμα που προτείνει η 1η Μπιενάλε, "Ετεροπίες", αναδεικνύει τη δυναμική ενός ζωντανού πολιτιστικού κέντρου που εισπνέει ερεθίσματα και εκπνέει δημιουργία. Ενός κέντρου που δέχεται και εκπέμπει, μιας πόλης που ευτύχησε στη μακραίωνη ιστορία της να διατηρήσει εις πείσμα των αντιξοοτήτων τον αστικό της χαρακτήρα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έθετε η κάθε εποχή.

Η διαφορετικότητα που υπερασπιζόμαστε με αυτή τη διοργάνωση δεν έγκειται στα μέσα ή τις τεχνικές, δεν στηρίζεται στη φολκλορική χρήση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά στην πίστη μας στον οικουμενικό και ταυτόχρονα υποκειμενικό χαρακτήρα της καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας. Η κάθε μπιενάλε αποτελεί εκτός από μεγάλη καλλιτεχνική διοργάνωση και μια τοποθέτηση απέναντι στο διεθνές σκηνικό, στα διεθνή προβλήματα, κατέχει έναν κατεξοχήν πολιτικό και ανθρωπιστικό ρόλο καθώς σχηματοποιεί τον τρόπο που η κάθε κοινωνία αφουγκράζεται τον κόσμο γύρω της. Με αυτή την έννοια, η τέχνη σήμερα αποτελεί μία από τις ελάχιστες εστίες αντίστασης απέναντι σε ένα κυρίαρχο, παγκοσμιοποιούμενο σύστημα το οποίο έχει εισβάλει και στην καλλιτεχνική έκφραση. Με τη Μπιενάλε εμπλουτίζουμε την πλατφόρμα μας με ένα νέο θεσμό που απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα δίπλα στη διοργάνωση Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα (www.visualarts.gr) που εγκαινιάσαμε τον προηγούμενο χρόνο με στόχο να αφουγκραστούμε την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία και σκέψη.

Ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας για ένα διαδραστικό μουσείο, φορέα παιδείας και πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στους νέους την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την οικουμενικότητα της εικαστικής γλώσσας, ώστε μέσα από την επαφή τους με ισχυρά καλλιτεχνικά ερεθίσματα να βρουν μια διέξοδο από την απομόνωση και την ιδιώτευση, να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα προβλήματα του καιρού μας και να αναζητήσουν απαντήσεις που ανταποκρίνονται στα μύχια ερωτήματα των όπου γης ανθρώπων.

Ευχόμαστε η ποιότητα και η δύναμη της τέχνης που παρουσιάζουμε στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και την κριτική πρόσληψη του κοινού.Γιώργος Β. Τσάρας

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Συγγραφέας:
Φουκώ, Μισέλ
Σελίδες:
255
ISBN:
9789608953420
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2007

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!