Ερωτικές Συνταγές

208 Συνταγές μαγειρικής Fusion
116998
Συγγραφέας: Αλεξιάδου, Αλεξία
Εκδόσεις: Αλεξιάδου Βέφα
Σελίδες:203
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2001
ISBN:9789609150804


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Ερωτικός: αυτός που σχετίζεται με τον έρωτα-διάθεση, επαφή, συνάντηση, σκηνή, επιθυμία, εκδήλωση, δράμα, ιστορία, δεσμός, ζωή, πυρετός, απογοήτευση, περιπέτεια, σκίρτημα, συγκίνηση, αγκάλιασμα, συναίσθημα, φωλιά, σκοπός, αποτυχία, διαχύσεις, έλξη, μέθη, παρελθόν, επεισόδιο, παιχνίδι, εξομολόγηση ΣΥΝαισθηματικός.







Διαβάστε τον ΠΡΟΛΟΓΟ του βιβλίου




Φίλες και Φίλοι μου,



Σε μια εποχή αποξένωσης και ατομικισμού, όλοι ψάχνουμε τη διέξοδο για να κρατήσουμε ζωντανές αξίες, οράματα και ιδανικά. Η ανθρώπινη επαφή έχει γίνει "λεπτομέρεια" ζωής, ενώ είναι η μόνη διαχρονική αξία σε όλη μας τη διαδρομή η οποία μένει αναλλοίωτη και δεν ποσοτικοποιείται [σ.σ.: έτσι γράφει στο βιβλίο]. Διαχρονική όσο και η δημιουργία της οικογένειας, του πυρήνα της ύπαρξής μας, τη συνέχεια του πιο όμορφου συναισθήματος: του έρωτα.

Μικρές, απλές, καθημερινές χαρές είναι οι έντονες εικόνες που κινηματογραφικά προβάλλονται στη μνήμη μας, όσο διαρκεί μια ζωή, κι έχουν σχέση με ένα οικογενειακό τραπέζι γεμάτο παιδιά ή με την εικόνα της γιαγιάς που τόσο αγαπήσαμε, μα γιορτή με όλους τους καλούς φίλους, τραγούδι και χορός αμέσως μετά το φαγητό σε κάποια γενέθλια, μια φωτογραφία από ένα ρομαντικό δείπνο που κατέληξε σε πρωϊνό στο κρεββάτι και άφθονο γέλιο. Στιγμές που ζουν για πάντα στη μνήμη μας, ανεκτίμητες και μοναδικές. Οικογένεια, γιορτινό τραπέζι, μαγειρική, απόλαυση.

Όλοι συμφωνούν πως η μαγειρική είναι τέχνη. Κι όμως αντίθετα με τις υπόλοιπες τέχνες, σπανία ακούς ότι τη διδάσκεται κανείς από μικρός ή ονειρεύεται να μεγαλουργήσει στον ονειρικό αυτό χώρο. Η μαγειρική στη χώρα μας, ίσως και στην εποχή μας είναι μια παρεξηγημένη τέχνη κι έτσι ενώ θαυμάζουμε το χορό, τη μουσική, το τραγούδι, το γράψιμο, τα σπορ και τόσες άλλες δραστηριότητες από τα παιδικά μας χρόνια, όταν φτάνει η ώρα να ασχοληθούμε με τον σημαντικότατο τομέα, αυτόν της διατροφής, δεν έχουμε μάθει πώς είναι μια από τις δημιουργικότερες εργασίες.

Το βιβλίο αυτό είναι μια προτροπή σε όσους φοβούνται τη μαγειρική αλλά έλκονται συνάμα από τις μαγικές γεύσεις, να ερωτευτούν την κουζίνα, να απολαύσουν την τέχνη του μαγειρέματος και του σερβιρίσματος. Καλέστε τους φίλους σας, μαγειρέψτε για τους αγαπημένους σας, για τον άντρα ή τη γυναίκα που θέλετε να έλξετε, φτιάξτε κάτι μοναδικό για σας, μόνο για σας, και καθήστε να το απολαύσετε με το καλύτερο σερβίτσιο που διαθέτετε. Μαγειρέψτε με αγάπη, απλώς για την απόλαυση. Ερωτευτείτε τις γεύσεις, τις μυρωδιές, και μαγειρέψτε με σιγανή μουσική απολαμβάνοντας τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη βέβαια απόλαυση είναι όταν δημιουργείτε νέες γεύσεις, να τις μοιράζεστε με φίλους που εκτιμούν τόσο τη γεύση, όσο και την πρόσκληση.

Προσδιορίστε λοιπόν το ύφος της περίπτωσης, δείπνο tete-a-tete, επίσημο κάλεσμα για λίγους, τραπέζι για πολλούς με θέμα εορταστικό, black tie dinner, φιλικό κάλεσμα για την παρέα, ή κάτι απλό και όμορφο για όλη την οικογένεια. Αφού αποφασίσετε τον αριθμό των καλεσμένων και το ύφος της γιορτής, διαλέξτε σύμφωνα με την εποχή που θα πραγματοποιηθεί το κάλεσμα, το μενού που θα ετοιμάσετε. Η σωστή οργάνωση από νωρίς, σας δίνει τη δυνατότητα της ξεκούραστης εφαρμογής ενός σχεδίου δράσεως, που θα σας αφήσει ήρεμους και χαλαρούς καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Διαμορφώστε κατάλληλα το χώρο που θα υποδεχτείτε ένα σημαντικό καλεσμένο ή ολόκληρη την παρέα. Με φαντασία και μεράκι, δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα στο τραπέζι που θα σερβίρετε. Κεριά, όμορφα υφάσματα, κορδέλες και πρωτότυπα σουπλά, όλα μπαίνουν στο παιχνίδι της γαστριμαργικής αποπλάνησης.

Γράψτε τα μενού και τυλίξτε τα σε στυλ πάπυρου στερεώνοντάς τα με κορδέλες ή σε χοντρά φύλλα από μαύρο χαρτόνι με χρυσή ή ασημένια κορδέλα για "τόνο" επίσημο. Για ένα καθιστό κάλεσμα πολλών ατόμων, μην τρομοκρατηθείτε αν το σερβίτσιο δεν επαρκεί, γιατί η γοητεία της απλότητας κρύβεται και στο συνδυασμό αταίριαστων αντικειμένων. Ψάξτε λοιπόν τα ντουλάπια της γιαγιάς και συνδυάστε παραπάνω από ένα σχέδιο πορσελάνινα πιάτα ή κρυστάλλινα ποτήρια, φτάνει να ταιριάζει σε "χαρακτήρα" η ποιότητά τους. Τέλος φροντίστε το φαγητό.

Για ένα επίσημο βράδυ, προτιμήστε με σιγουριά ένα μενού με γαλλικό σεξαπήλ. Ενώ για την "καλή" παρέα ακολουθήστε ιταλικά πιάτα που δίνουν τη σιγουριά της εγγυημένης επιτυχίας. Υπακούστε στις τάσεις της μόδας, ακολουθώντας τις προτάσεις της σύγχρονης αντίληψης που επικρατεί στο χώρο της γαστρονομίας, και παντρέψτε το σούσι με το αβοκάντο, τη dakka με το ελαιόλαδο, το κλέφτικο με το προβολόνε. Αν προτιμήσετε ένα ελληνικό μενού, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη ως προς τη διακόσμηση των πιάτων, χωρίς να φοβηθείτε να κόψετε το παστίτσιο σε στρογγυλές μερίδες, ή να ταιριάξετε κρύα μελιτζανοσαλάτα με φιλετάκια στρουθοκαμήλου. Αν σερβίρετε ψάρι ή θαλασσινά για πρώτο πιάτο και κρέας ή πουλερικά για κυρίως, μη διστάσετε να πρωτοτυπήσετε σερβίροντας μια κουταλιά γρανίτα σε μικρά ποτηράκια, ανάμεσα από τα δύο πιάτα, για να καθαρίσουν οι καλεσμένοι σας τον ουρανίσκο τους, ώστε να υποδεχτούν την επόμενη γεύση.

Στη σύγχρονη κουζίνα της Απω Ανατολής προσφέρονται φέτες από πιπερόριζα, μαρκαρισμένες σε ξίδι. Η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα ανέγγιχτη, γι' αυτό είναι καιρός να μάθουμε πως οι δικές μας γεύσεις, κατακλύζουν τον κόσμο και αποτελούν σημείο αναφοράς σε όλες τις χώρες του κόσμου. Φέτα κατσικίσια, λάδι ελιάς, ελιές Καλαμών, κάπαρη Σίφνου, ρίγανη του ελληνικού βουνού, συστατικά και τροφές που βρίσκονται πλέον καθημερινά σε εκατομμύρια τραπέζια σε όλο τον πλανήτη. Συστατικά της γαλλικής κουζίνας, όπως η κρέμα γάλακτος, το foie gras, η μαύρη τρούφα και τα στρείδια ή της ιταλικής, όπως η ζύμη για ζυμαρικά, τα διάφορα ιταλικά αλλαντικά και τυριά, η πάστα ελιάς, καθώς και το ελιξήριο της Modena το ξίδι balsamico, έχουν παντρευτεί εδώ και καιρό με τις γεύσεις μας και δεν μας ξενίζουν.

Μη διστάσετε να παίξετε με τις γεύσεις, και η κουζίνα σας θα είναι πάντα ερωτική, μοναδική και πρωτότυπη. Το δείπνο σας σίγουρα θα κυλήσει με απόλυτη επιτυχία, Κατά την οργάνωση της "εκδήλωσής" σας, ρωτήστε τους καλεσμένους σας για τυχόν προτιμήσεις, θα τους εκπλήξετε ευχάριστα αν λάβετε υπόψιν ότι είναι χορτοφάγοι, ή ότι ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα. Τώρα που εξευρωπαΐζονται ακόμη και οι ώρες του φαγητού μας, πολλοί αποζητούν την γλυκόπικρη γεύση του καφέ για να κλείσουν ένα δείπνο, χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες της καφεΐνης. Συνοδέψτε τον καφέ με τρούφες, φοντάν ή μπιοκοτάκια, ένα τελευταίο δέλεαρ σε όσους αντιστάθηκαν στο γλυκό.

Bread and Breakfeast είναι ο τίτλος της τελευταίας ενότητας του βιβλίου, γιατί ένα ελληνικό δείπνο, μπορεί να διαρκέσει ως το πρωΐ. Βέβαια σε ολονύκτια πάρτι, συχνά θα πρέπει να ανατρέξουμε στο κεφάλαιο "σούπες", γιατί κι αυτό ενδέχεται να ζητηθεί μετά από γλέντι με ποτό. Το φαγητό λοιπόν δεν σταματάει, φτάνει να υπάρχει καλή παρέα. Τη λογική σειρά: ορεχτικό, σούπα, ψωμί, πρώτο πιάτο ή pasta, γρανίτα, κυρίως πιάτο, κρέας, πουλερικό ή ψάρι, σαλάτα, γλυκό, καφές, φοντάν, ανάπαυση για γλέντι, διαδέχονται συχνά ερωτήσεις του τύπου: γλυκό; σούπα; ένα μικρό σάντουιτς; κάτι από τα ορεχτικά; αυγά μάτια για πρωϊνό; Αν το σκεφτούμε, οι φίλοι μας οι πιο αγαπημένοι είναι αυτοί που ξέρουν να μαγειρεύουν, και στα σπίτια τους καταλήγουμε τις περισσότερες φορές για αξιομνημόνευτα happenings. Η συμβουλή μου λοιπόν: Μαγειρέψτε!

Μαγειρέψτε με ενθουσιασμό, δώστε απλόχερα σ' αυτό που κάνετε αγάπη, έρωτα, φαντασία για να εισπράξετε τα αντίστοιχα από αυτούς που θα το γευθούν.



Καλή σας απόλαυση και για όσους ερωτευτούν με αφορμή το βιβλίο...



Αλεξία Αλεξιάδου

Φεβρουάριος 2001

Κριτικές

Εξαιρετικό βιβλίο με απίθανες συνταγές. Το έχω πολλά χρόνια και με ότι έχω φτιάξει έχω εντυπωσιάσει. Πολύ καλές οδηγίες, μεζούρες και πάντα καλό αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!