Ελληνικός κινηματογράφος I

Ένας αιώνας: 1900-1970- ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
131815
Συγγραφέας: Σολδάτος, Γιάννης
Εκδόσεις: Κοχλίας
Σελίδες:458
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2001
ISBN:9789608228023


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


«Ελληνικού κινηματογράφου περιήγησις» ήταν ένας από τους υποψήφιους τίτλους του παρόντος έργου. Ένας άλλος: «Πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου». Τελικά, επικράτησε το «Ελληνικός κινηματογράφος». Ούτως ή άλλως, η εικόνα που θα εισπράξει ο αναγνώστης ή, έστω, αυτός που θα ξεφυλλίσει τους δύο τόμους του έργου, είναι η πλήρης εικόνα του κινηματογράφου μας.







Δεν είναι ιστορία. Είναι λεύκωμα και οδοιπορικό, περιήγησις, όπως θα το ήθελε ο συγγραφέας και επιμελητής του, Γιάννης Σολδάτος. Και δεν θα μπορούσε να είναι ιστορία γιατί την «Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου» ο Σολδάτος την έχει γράψει από παλιά και την έχει εκδώσει.

Σε τούτο όμως το πανόραμα της πορείας του ελληνικού κινηματογράφου από τις αρχές έως το τέλος του 20ού αιώνα, ο Σολδάτος επιχειρεί μια διαδρομή που το βάρος πέφτει στην εικόνα και στο λόγο άλλων - λόγο ήδη δημοσιευμένο σε έντυπα της εποχής. Έτσι ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να «γευτεί» τις γνώμες -για ταινίες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες- των πιο έγκριτων κριτικών του κινηματογράφου. Αλλά ας μη νομίσει ο αναγνώστης ότι κείμενα και φωτογραφίες είναι ατάκτως και σκόρπια και στην τύχη βαλμένα. Όχι. Υπάρχουν χρονολόγια για να καθοδηγούν τον φίλο του σινεμά, υπάρχουν εισαγωγικά κείμενα για δεκαετίες, αρχίζοντας από τα «νηπιακά βήματα» του κινηματογράφου μας και καταλήγοντας στα ώριμα χρόνια του. Στο τέλος -τούτου του πρώτου τόμου- ο συγγραφέας και επιμελητής παρέχει πλήρη φιλμογραφία των Ελλήνων σκηνοθετών 1900-1970.

Όπως μας πληροφορεί ο εκδότης, το συνολικά δίτομο έργο θα αποτελείται από 850 σελίδες. Μέσα του ο αναγνώστης βρίσκει 4.500 φωτογραφίες -οι πιο πολλές έγχρωμες και οι πρώτες δίχρωμες-, 500 έγχρωμες αφίσες και 400 διαφημιστικά. Επιπλέον αποκόμματα εφημερίδων, εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις κ.λπ.Ζωντανοί και τεθνεώτες του ελληνικού κινηματογράφου σε μία πανηγυρική «παράσταση».

Το βιβλίο είναι δεμένο, σχήματος 25x35 εκατοστών και πολυτελές. Γλωσσικά το βιβλίο επιμελήθηκε ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 14/12/2001

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!