Τέσσερα Κουαρτέτα

Ένα μήνυμα για το μέλλον της ανθρωπότητας
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 16.15
9.69
Τιμή Πρωτοπορίας
+
136040
Συγγραφέας: Έλιοτ, Τόμας Στερνς
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελίδες:216
Μεταφραστής:Αθανασίου, Έφη
Ημερομηνία Έκδοσης:01/02/2002
ISBN:9789607721761
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή

Η τέταρτη έκδοση, του πιο σημαντικού, ιδιαίτερα για το μήνυμά του στην ανθρωπότητα, έργου του T.S.Eliot , με τη μετάφραση και την ερμηνεία του, έχει το εξαιρετικό προνόμιο να έρχεται σε μια εποχή, μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας, εξέλιξης, φανερής μέσα από τα δεινά της, στροφής προς το πνευματικό.
Το βιβλίο αυτό της Έφης Αθανασίου, με το δοκίμιό της για τα Τέσσερα Κουαρτέτα του Eliot, στην αγγλική του μετάφραση, βραβεύθηκε με αργυρό μετάλλιο και ειδική μνεία, στο Διεθνή Διαγωνισμό Grand Concour International de l’ Academie de Lutece Section Lettres, στο Παρίσι το 1999.
Ο Eliot, αν και σε όλο το έργο του ευαγγελιζόταν το μήνυμα αυτό, δεν ήθελε να το αποκαλύψει στην πνευματικά, όπως το πίστευε, ανώριμη εποχή του.
Το μήνυμα αυτό, αν και υποβόσκει, γενικά, σε όλο το έργο του, δεν τόλμησε να το αποκαλύψει, στην ανώριμη πνευματικά, όπως δηλώνει και ο ίδιος, εποχή του, αν και υπέφερε πολύ γι αυτό.

"O my people, what have I done into the". "Ω λαέ μου, τι σου έκανα".

Όπως υπαινίσσεται παντού, σε όλο του το έργο, το μήνυμα αυτό προοριζόταν για μια άλλη εποχή πνευματικής ωριμότητας.
Η σύγχρονη εποχή, παρ όλη την κορύφωση της αρνητικότητας και των δεινών της, δείχνει ολοφάνερα, για όποιον μπορεί να δει, τη στροφή αυτή, που πραγματοποιείται δυναμικά, με μια πρωτόγνωρη γέφυρα μεταφυσικής και επιστήμης, που ετοιμάζει μια νέα φάση για την ανθρωπότητα.

Το μήνυμα αυτό του Eliot, που από τις συγκυρίες και τα συμβαίνοντα, αποκαλύπτεται τώρα, φέρνει ένα άγγελμα, που ο Eliot το χαρακτηρίζει "νέο ευαγγέλιο", "a new gospel", που θα μπορούσε να φωτίσει τα τόσο σημαντικά συμβαίνοντα σ΄ αυτή την εποχή, που ο Eliot προφητικά είχε προβλέψει, για μια μοναδική, στην ιστορία και εξέλιξη της ανθρωπότητας, αλλαγή, που μέσα από τα δεινά της δεν έπαψε ποτέ να προσδοκάει.


Από τον πρόλογο στην τρίτη έκδοση:

«[...]
Σε όλους αυτούς θα ήθελα να δηλώσω -και νομίζω πως θα συμφωνούσε και ο Έλιοτ- ότι το τόσο σημαντικό βιβλίο του, τα "Τέσσερα Κουαρτέτα", όπως και η προσπάθειά μου να το ερμηνεύσω, δεν είναι παρά μια πινακίδα από αυτές που δείχνουν το δρόμο για κάποιο τέρμα· όσο καθαρά κι αν τον δείχνουν, οι πινακίδες δεν είναι, βέβαια, αυτές οι ίδιες το τέρμα, ο προορισμός, αλλά μόνο μια βοήθεια για να φθάσει κανείς εκεί.
Τόσο ο Έλιοτ, που φαίνεται να έψαξε πολύ αυτό το τέρμα, την αλήθεια του σκοπού της ανθρώπινη περιπέτειας, όσο και η συγγραφέας αυτού του βιβλίου, που είχε την πρόθεση να ερμηνεύσει αυτή την καθολική θεώρησή του, το μόνο που ήθελαν να δείξουν ήταν η αξία αυτής της τελικής κατάληξης και ένωσης με το Απόλυτο, η οποία "δεν αξίζει τίποτε λιγότερο από τα πάντα" - γιατί τα πάντα είναι η εκπλήρωση της ζωής, με άλλα λόγια: η δικαίωση της ανθρώπινης περιπέτειας.» [...]

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!