Ελένη ή ο Κανένας

Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €5.96
258423
Συγγραφέας: Γαλανάκη, Ρέα
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες:282
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2004
ISBN:9789600335835


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Στα νιάτα της η Σπετσιώτισσα Ελένη Μπούκουρα ντύθηκε άντρας για να μπορέσει να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία, παντρεύτηκε τον ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα, γέννησε τα παιδιά της (ανάμεσά τους και το θαλασσογράφο Ιωάννη Αλταμούρα), επέστρεψε εγκαταλειμμένη από τον άντρα της στην Αθήνα και εργάστηκε ως ζωγράφος. Στα γεράματά της έζησε δυο δεκαετίες μόνη και έγκλειστη στο παραθαλάσσιο σπίτι των Σπετσών, παροπλισμένη πια ζωγράφος και χαροκαμένη μάνα, τριγυρισμένη από ψιθύρους για άσκηση μαγείας και για τρέλα. Δραματική, προκλητική, με πολλές ανατροπές και αντιφάσεις κύλησε η ζωή της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου, για την οποία δεν διαθέτουμε ακόμη όλα τα κλειδιά. Το μυθιστόρημα "Ελένη ή ο Κανένας" προσπάθησε να προσεγγίσει τον βίο και τον μύθο αυτής της υπαρκτής, της πάντα επίκαιρης Ελένης, με τα δικά του αντικλείδια.

Κριτικές

Ωραία ιστορία αλλά τόσο πομπώδες το ύφος γραφής που καθιστά απωθητικό το βιβλίο. Αξίζει να διαβαστεί μόνο για να γνωρίσει ο αναγνώστης την ιστορία της Ελένης. Θέλει κόπο πάντως για να το καταφέρει αυτό , λόγω των υπερβολικά μεγάλων περιόδων λόγου και το επιτηδευμενο λεξιλόγιο.

Υπέροχη ιστορία, ενδιαφέρουσα και δραματική... Δυστυχώς, όμως, η αφήγησή της με απογοήτευσε. Ήταν το πρώτο βιβλίο της Γαλανάκη που διάβασα και δεν νομίζω να δοκιμάσω να διαβάσω ξανά κάτι δικό της. Σκληρό αυτό, αλλά, πραγματικά, δυσκολεύτηκα πολύ, πάρα πολύ, να ολοκληρώσω το βιβλίο. Από τις πιο επώδυνες αναγνώσεις μου. Το ολοκλήρωσα, τελικά, μόνο από σεβασμό για την Ελένη.

Εξαιρετική λογοτεχνία. Γραμμένο με μεγάλη αγάπη για την κεντρική ηρωίδα. Εντυπωσιακός ο τρόπος απόδοσης του ψυχισμου μιας γυναικείας υπαρξης που σπάζοντας φραγμούς της εποχής της ξανοιχτηκε στην αναζήτηση και την πραγματοποιηση του ονείρου της. Μου άρεσε πιο πολυ από προηγουμενα έργα της Γαλανάκη που έχω διαβάσει...

Το χειρότερο βιβλίο που προσπάθησα να διαβάσω ποτέ!!!Τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία κι όμως γραμμένη με τέτοιο τρόπο που, αν και είμαι ψυχαναγκαστική με τα βιβλία και δεν αφήνω κανένα πριν το τελειώσω ακόμα κι αν δεν μου αρέσει, δεν άντεξα...εγκατέλειψα!

Μια άγνωστη στους πολλούς, αλλά τόσο σημαντική γυναίκα!!!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!