Σαρακατσάνοι Ι

Άγνωστες και σπάνιες πηγές για τη ζωή και την ιστορία τους (1850-2000)
Έκπτωση
25%
Τιμή Εκδότη: 26.61
19.96
Τιμή Πρωτοπορίας
+
275301
Συγγραφέας: Έξαρχος, Γιώργης Σ.
Εκδόσεις: Οδυσσέας
Σελίδες:438
Ημερομηνία Έκδοσης:01/11/2005
ISBN:9789602104897
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Οι Σαρακατσάνοι είναι ένα νομαδικό φύλο, που άφησε τον νομαδικό και τον ημινομαδικό τρόπο ζωής τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, διατηρώντας με προσήλωση τον θεσμό της ενδογαμίας, τις παραδόσεις και την κοινωνική του οργάνωση.

Όσοι επιστήμονες ασχολήθηκαν με την καταγωγή τους, συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα ελληνικό φύλο. Κοιτίδα των Σαρακατσαναίων αποτέλεσε η περιοχή των Αγράφων και ο ευρύτερος ορεινός όγκος της Πίνδου, από όπου και διασκορπίστηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το γλωσσικό τους ιδίωμα, οι παραστάσεις και τα σχέδια στις φορεσιές και τα υφαντά, οι δοξασίες τους, οι προλήψεις τους και βέβαια το περικεντρικό ορθό καλύβι, παραπέμπουν στην Αρχαιότητα. Κάποιοι τους θεωρούν ως τους αρχαιότερους της Ευρώπης.

Πολλά έχουν γραφεί μέχρι σήμερα για τους Σαρακατσάνους, αλλά και πολλά έχουν σκοπίμως αποσιωπηθεί ή διαστρεβλωθεί.

Ο Γιώργης Έξαρχος συγκέντρωσε και παρουσιάζει σπάνια δημοσιεύματα από παλαιές και δυσπρόσιτες πηγές, τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, έργα αλλοδαπών συγγραφέων που πρωτοδημοσιεύονται εδώ σε νεοελληνική μετάφραση και αναδημοσιεύματα Ελλήνων και ξένων μελετητών.

Στον παρόντα τόμο πρωτοπαρουσιάζονται:

- οι εθνογραφικές πληροφορίες, τα τραγούδια και το συνολικό λεξιλόγιο των Σαρακατσάνων του Carsten Hoeg

- δημοσιεύματα των Pericle Papahagi, Theodor Capidan και Tache Papahagi

- έγγραφα και εκθέσεις από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της περιόδου της ληστοκρατίας, χρήσιμα στη διερεύνηση της αλήθειας για την καταγωγή και την ονομασία των Σαρακατσάνων

- το Μητρώον Αρρένων της Κοινότητος Σακαρετσίου, από όπου συνάγεται ότι το Σακαρέτσι δεν είναι η μοναδική κοιτίδα των Σαρακατσάνων.

Επίσης αναδημοσιεύονται:

- κείμενα που σχετίζουν τους Αρβανιτόβλαχους ή Καραγκούνηδες και τους Ελληνόβλαχους-Αρμάνους ή Κουτσόβλαχους με τους Σαρακατσάνους

- κείμενα -αμφίβολης επιστημονικής αξιοπιστίας- που χρησιμοποιήθηκαν για προπαγανδιστικούς λόγους και άλλα που περιέχουν χρήσιμες λαογραφικές πληροφορίες

- εκτενή αποσπάσματα από τα έργα των Δημητρίου Γεωργακά και Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Παρατίθενται επίσης λεξικογραφικοί πίνακες από τους οποίους συμπεραίνεται η σχέση της "σαρακατσάνικης διαλέκτου" με την κοινή νέα ελληνική, την αρμάνικη-βλάχικη και την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Κριτικές

το βιβλίο ουσιαστικά δεν ασχολείται με τους Σαρακατσάνους, αλλά με το πως θα αποδείξει ότι αυτοί είναι απλά Αρμάνοι (Βλάχοι) (επηρεασμένο από την προσωπική καταγωγή του συγγραφέα).
Με ξένισε η υιοθεσία και παράθεση ως ιστορικών ντοκουμέντων των διαφόρων εγγράφων ή επιστολών ενός αξιωματικού της Χωροφυλακής της εποχής του Οθωνα, ο οποίος πέρα από την προφανή άγνοιά του γιά τη διαφορά Σαρακατσάνων, Αρμάνων κλπ, έκανε και προτάσεις στην τότε διοίκηση γιά το πως θα καταστείλει την τότε αυξημένη δράση κλεφτών, με το να απαγορεύσει το κάθε τι στους Σαρακατσάνους...
Πέραν δε αυτού, ομιλεί με συμπάθεια προς τις προ της Επανάστασης Οθωμανικές αρχές, που δεν κατόρθωσαν να πατάξουν τους Κλεπτας (δηλαδή τους Ελληνες Κλέφτες και Αρματωλούς) κάτι που το έκανε όμως ο Αλή Πασάς (πχ με το να καταδιώξει τον Κατσαντώνη)!!! Και αυτό το άτομο, το θεωρεί ο Έξαρχος αξιόλογη πηγή!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!