Απομνημονεύματα Σουλιώτου αγωνιστού του 1821 Σ. Τζίπη, γραμμένα από τον κουμπάρο του Δούσμανη

Από αντίγραφο ιστορικών αρχείων Γιάννη Βλαχογιάννη
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 11.66
8.16
Τιμή Πρωτοπορίας
+
557551
Συγγραφέας: Δούσμανης Ιω.
Εκδόσεις: Δωδώνη
Σελίδες:168
Επιμελητής:Παπακώστας, Άγγελος Ν.
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2021
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

γραμμένα στην Κέρκυρα από τον κουμπάρο του Ιω. Δούσμανη. Από αντίγραφο χειρογράφου του σωζόμενο στα ιστορ. αρχεία Γιάννη Βλαχογιάννη.

Ορισμένοι από τους αγωνιστές του Εικοσιένα υπηρέτησαν τον αγώνα όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με την πένα, που δεν είναι λογότερο επίφοβη και επικίνδυνη. Έβλεπαν ότι και γνωστοί, επίσημοι ιστορικοί δεν έδιναν –από άγνοια, σκοπιμότητα ή και εμπάθεια– μια αντικειμενική κάπως εικόνα της μεγάλης εκείνης εποχής, και επειδή είχαν ζήσει τα γεγονότα και γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, θέλησαν να περιορίσουν αδικίες, υπερβολές, ανακρίβειες, παραλείψεις και με την ευκαιρία να υπογραμμίσουν και υπομνήσουν ότι κι αυτοί ξεπλήρωσαν το χρέος τους. Ετσι γράφηκαν κατά την Οθωνική κυρίως εποχή και διάφορα απομνημονεύματα, ενθυμήματα κ.τλ.

Το ηρωικό αυτό κείμενο προέρχεται από Σουλιώτη αγωνιστή του Εικοσιένα, που δεν είχε καμμία οικειότητα με γραφή και ανάγνωση, ούτε την ασήμαντη εκείνη που απέκτησε με την επιμονή του ο Μακρυγιάννης για να μας χαρίση τα αθάνατα απομνημονεύματά του. Όπως όμως ο γέρος του Μοριά, που δεν είχε επίσης καμμία οικειότητα με τα γράμματα, παραπείστηκε από ένα θαυμαστή των έργων του, θερμό πατριώτη και λόγιο, τον Ζακύνθιο Γ. Τερτσέτη και δέχτηκε να υπαγορεύση όσα αναγράφει η Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770-1836, και ο γέρο Σουλιώτης είχε την καλή τύχη να συνδεθή με άλλον θερμό πατριώτη και λόγιο, που δεν κουραζόταν να καταγράφη όσα με θαυμασμό άκουε από το στόμα του για το Σούλι, τον Κερκυραίο Ιω. Δούσμανη.
Συγγραφέας:
Δούσμανης Ιω.
Εκδότης:
Δωδώνη
Σελίδες:
168
ISBN:
9789605582920
Επιμελητής:
Παπακώστας, Άγγελος Ν.
Ημερομηνία Έκδοσης:
01/01/2021

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!