Το έννομο συμφέρον στη νομολογία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης

Κλασικές εφαρμογές και νέες τάσεις
Έκπτωση
15%
Τιμή Εκδότη: 23.48
19.96
Τιμή Πρωτοπορίας
+
89275
Συγγραφέας: Δούση, Εμμανουέλα
Εκδόσεις: Σάκκουλας, Αντ.
Σελίδες:550
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1998
ISBN:9789602328972
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

ΚΡΙΤΙΚΗ



Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα γίνεται αναφορά στην έννοια του εννόμου συμφέροντος στο πεδίο του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για μια έννοια με πολυσήμαντο περιεχόμενο, το οποίο όμως ελάχιστα έχει απασχολήσει τη θεωρία του διεθνούς δικαίου.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη μελέτη της Εμμανουέλας Δούση εξηγεί με εύληπτο λόγο το φαινόμενο του εννόμου συμφέροντος μέσα από τις διαστάσεις που έχει προσλάβει καθώς και τη σημασία που προαναγγέλλει για την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου. Οπως σημειώνει εύστοχα η συγγραφέας, η έννοια του εννόμου συμφέροντος χαρακτηρίζεται από υπερβολική οικειότητα με την οποία την αντιμεπωπίζουν οι νομικοί επιστήμονες.

Η συγγραφέας στηρίχθηκε στην εμπειρική μέθοδο. Διερεύνησε δηλαδή περιστάσεις ή ευκαιρίες στις οποίες το διεθνές δίκαιο ανατρέχει στην έννοια του εννόμου συμφέροντος, επιλέγοντας ως κύριο σημείο αναφοράς τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ουσιαστικά η μελέτη της Εμμανουέλας Δούση απαντά σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα: Πρώτον, τι εννοούμε με τον όρο έννομο συμφέρον; Δεύτερον, πότε ένα κράτος έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο; Και τρίτον, ποιο συμφέρον μπορεί να επικαλεστεί για να θεμελιώσει την προσφυγή του;

Στα τρία μέρη του βιβλίου δίδεται μια τεκμηριωμένη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται διεξοδικά η έννοια του εννόμου συμφέροντος. Εδώ η συγγραφέας αναλύει το έννομο συμφέρον τόσο ως προς το περιεχόμενό του (κεφάλαιο 1) όσο και ως προς την αντιμετώπισή του υπό το φως του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου (κεφάλαιο 2).

Στο δεύτερο μέρος παρακολουθεί την έννοια και τη λειτουργία του εννόμου συμφέροντος ως δικονομικής προϋπόθεσης για την άσκηση της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου. Μέσα από τη νομολογία του Δικαστηρίου η Εμμανουέλα Δούση προχωρά σε μια διερεύνηση της έννοιας και της λειτουργίας του εννόμου συμφέροντος. Εν πρώτοις κατά την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης και στη συνέχεια στο πλαίσιο της διαδικασίας παρέμβασης. Επίσης, τα προσωρινά μέτρα, η αναθεώρηση και η ερμηνεία απόφασης, καθώς και το πεδίο της γνωμοδοτικής λειτουργίας συνθέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο μελέτης του εννόμου συμφέροντος.

Τέλος, στο τρίτο μέρος διερευνάται η έννοια του εννόμου συμφέροντος υπό το πρίσμα του ουσιαστικού στοιχείου της διένεξης που υποβάλλεται ενώπιον του οικουμενικού δικαστή. Εδώ παρουσιάζονται και οι τελευταίες εργασίες της Επιτροπής του Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ σχετικά με τη διεθνή ευθύνη των κρατών, οι οποίες απεικονίζουν τις νέες τάσεις μέσω των οποίων επιχειρείται σήμερα η διεύρυνση της έννοιας και του περιεχομένου του εννόμου συμφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η έννοια του εννόμου συμφέροντος μετά την εμφάνιση των κανόνων jus cogens ­ δηλαδή κανόνων που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη ­ και της διάκρισης των διεθνώς παράνομων ενεργειών ενός κράτους σε εγκλήματα και αδικοπραξίες.



ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ, 17-10-1999

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!