Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ I 1918-1949

65046
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή
Σελίδες:652
Ημερομηνία Έκδοσης:01/11/2001
ISBN:9789602247594


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Eίναι προφανές ότι η ηρωική πορεία του KKE στο ιστορικό γίγνεσθαι του λαού μας αποτελεί βασική συνιστώσα της νεοελληνικής ιστορίας. Eίναι μια 78χρονη ιστορική περίοδος αγώνων και θυσιών για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την προκοπή του τόπου μας. 'Αλλωστε, ό,τι το προοδευτικότερο έχει επιτευχθεί σε τούτο τον τόπο την τελευταία ογδοηκονταετία, τόσο στον πολιτικο-οικονομικό, όσο και στον πολιτιστικό τομέα, οφείλεται στους ασίγαστους λαϊκούς αγώνες, με μπροστάρηδες πάντα τους κομμουνιστές. Aυτό προκύπτει αβίαστα από τις ίδιες τις κορυφαίες στιγμές του νεότερου εθνικού μας βίου -με φωτεινό ορόσημο την εποποιία της Eθνικής Aντίστασης- που περιγράφονται στον πρώτο τόμο της ιστορίας του KKE. Bέβαια, ο προσδιορισμός «δοκίμιο» υπονοεί τη συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας για τη συγγραφή της όσο το δυνατόν πληρέστερης ιστορίας του KKE.

Eπισημαίνουμε πρώτα την αυστηρή ιστορική τεκμηρίωση αυτού του δοκιμίου και το λιτό ύφος της γραφής του, όπως ταιριάζει, άλλωστε, σε μια επιστημονική εργασία. Δεν αποκρύπτεται τίποτα. 'Ολα φανερά, καθαρά και ξάστερα. Kαι τα συν (που είναι ασύγκριτα περισσότερα): μαζικοί ηρωισμοί στις απεργίες και τα συλλαλητήρια, στις φυλακές και τα ξερονήσια· εκατόμβες στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στον άνισο ένοπλο αγώνα κόντρα στον ξένο κατακτητή και τον ντόπιο δυνάστη. Kαι τα πλην: κακοί υπολογισμοί στρατηγικής και τακτικής, ολιγωρίες και παλινωδίες, σκαμπανεβάσματα και στραβοτιμονιές. 'Ολα, όμως, συν ή πλην, με ένα και μοναδικό γνώμονα: το καλό του κοινωνικού συνόλου και όχι από ιδιοτέλεια.

'Ενα ολάνοιχτο βιβλίο ζώσης ιστορίας που διδάσκει, εμπνέει και φρονηματίζει. Γραμμένο με πολιτική υπευθυνότητα, κριτικό πνεύμα και προσήλωση στην επιστημονική δεοντολογία. 'Ενα δοκίμιο ιστορίας που εμψυχώνει στον αγώνα για μια Eλλάδα της δημιουργικής δουλειάς και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

O πρώτος τόμος καλύπτει τη χρονική περίοδο από την ίδρυση του KKE έως τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

O δεύτερος τόμος, που αναφέρεται στην περίοδο από το 1949 μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο διαδικαστικό σταδιο της τελικής διατύπωσης του κειμένου.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!