Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Συλλογή νομολογίας των ετών 1889-2022
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 80.00
72.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
586454
Εκδόσεις: Σάκκουλας
Σελίδες:843
Ημερομηνία Έκδοσης:29/09/2022
ISBN:9789606485664
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Ως γνωστόν, η επισκόπηση της νομολογίας της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και η μελέτη της συναφούς νομολογίας, έρχεται να καταδείξει πως οι δικαιοδοτικές κρίσεις ευθυγραμμίζονται στην πλειονότητά τους με αυτές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ η επιρροή τους σε οιαδήποτε μεθύστερη θεωρητική επεξεργασία επιχειρείται φαντάζει καταλυτική. Αδιάψευστος μάρτυρας, ο ν. 4842/2021 που εισήγαγε και στην πολιτική δίκη τον ήδη ενεργό στο πεδίο της διοικητικής δικαιοσύνης θεσμό της πιλoτικής δίκης (βλ. άρθρο 20Α § 1 εδ. α ΚΠολΔ).

Το εγχείρημα αναδίφησης και σταχυολόγησης των αποφάσεων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (από το μακρινό 1889 μέχρι σήμερα: 2022) με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία θα συμβάλει στην εξοικείωση των νομικών -ερμηνευτών και εφαρμοστών- με τις λύσεις που έχει προωθήσει η Ολομέλεια του Ακυρωτικού μας, ιδίως επί σειράς ζητημάτων που αφορούν στην έγγειο ιδιοκτησία.

Έτσι, η συλλογή αρθρώνεται σε οκτώ μέρη, εκ των οποίων: το πρώτο αναφέρεται σε αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που σχετίζονται με τις προϋποθέσεις κύρους και τους όρους ενεργού δικαιοπραξιών που αφορούν σε ακίνητα· το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται σε ζητήματα αμοιβής προσώπων που συνδράμουν στην κατάρτιση και στην επενέργεια δικαιοπραξίας επί ακινήτου· το τρίτο μέρος διατρέχει τους καίριους θεσμούς του προσυμφώνου και της χρησικτησίας στο πεδίο της έγγειας ιδιοκτησίας· το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο στην κληρονομική διαδοχή επί ακινήτων· το πέμπτο μέρος προσεγγίζει τις σύνθετες (υποκειμενικά και αντικειμενικά) έννομες σχέσεις στο δίκαιο ακινήτων· το έκτο μέρος διατρέχει ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης και δημοπρασίας ακινήτων· το έβδομο μέρος αναφέρεται σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων (κοινόχρηστα, αιγιαλός, κοίτη ποταμού, δημόσια κτήματα, δασική περιουσία, εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία, κληροτεμάχια, διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα ακίνητα κ.λπ.)· τέλος, το όγδοο και τελευταίο μέρος στην κατάργηση δικαιώματος κυριότητας επί ακινήτου.

Την επιμέλεια του έργου είχε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος και με αυτό εγκαινιάζεται μια νέα σειρά δημοσιευμάτων της Επιθεώρησης Ακινήτων, αυτή των Συλλογών νομολογίας της ΕπΑκ.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!