Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων

μέσα από ειδικά θέματα Γενετικής
Έκπτωση
25%
Τιμή Εκδότη: 30.00
22.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
398121
Σελίδες:194
Ημερομηνία Έκδοσης:7/3/2014
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
"Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων μέσα από Ειδικά Θέματα Γενετικής", είναι μια ημι-αυτοβιογραφική διήγηση της ιστορίας και των αποτελεσμάτων της πρώτης περιόδου γενετικής έρευνας στην Κύπρο, από μια χούφτα νέα παιδιά που ξεκινήσαμε με πενιχρά μέσα αλλά με άκρατο ενθουσιασμό στη δεκαετία του 1990. Περιγράφονται οι έρευνες και τα ευρήματα της ομάδος μας καθώς και πολλών άλλων ερευνητών που αφορούν σε πολλές κληρονομικές παθήσεις όπως οι νεφροπάθειες, οι νευροπάθειες, πολλά μεταβολικά νοσήματα, διάφοροι καρκίνοι και άλλα, αναδύονται οι πολλές ιδιαιτερότητες, διαλύονται μερικοί μύθοι και παρατίθεται η γεωγραφική κατανομή πολλών ιδρυτικών μεταλλάξεων, αναδεικνύοντας τον Γενετικό Χάρτη της Κύπρου.
Τι ποσοστό των Κυπριακών γονιδίων έχουν κατευθείαν ελληνική καταγωγή; Η απάντηση είναι αμφίβολη επί του παρόντος, όμως είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος των μεταναστευτικών κυμάτων των αρχαίων Ελλήνων προς την Κύπρο, η πολιτισμική ισχύς των Ελλήνων Αχαιών ήταν δυσανάλογα μεγάλη, ώστε επικράτησε έκτοτε, γεγονός που έκδηλα φαίνεται στη γλώσσα που είναι γραμμένο αυτό το βιβλίο. Εξάλλου, οι γνήσιοι Τουρκοκύπριοι τι ποσοστό τούρκικων γονιδίων έχουν; Ή μήπως είναι εξισλαμισθέντες Ελληνοκύπριοι;
Η έρευνα τεκμηρίωσε ότι οι πολλοί ξένοι που πέρασαν από την Κύπρο, δεν άφησαν πίσω τους μόνο τον πολιτισμό και τα κάστρα τους αλλά και τα γονίδιά τους. Η εισαγωγή ιδρυτικών μεταλλάξεων, η γενετική ροή και η γενετική παρέκκλιση, σε συνδυασμό με τυχαία και περιβαλλοντικά φαινόμενα όπως η ελονοσία (βλέπε θαλασσαιμία/μεσογειακή αναιμία), μορφοποίησαν την κυπριακή γονιδιακή δεξαμενή.
"Παπούτσιν που τον τόπον σου τζιάς εν κομμαδκιασμένον". Φαίνεται ότι δεν ήταν απλό ρητορικό σχήμα αλλά λεκτική έκφραση της πρακτικής που ακολουθείτο με θρησκευτική ευλάβεια για πολλούς αιώνες, προτιμώντας γαμπρούς και νύμφες από το ίδιο χωριό. Όμως, αυτή η κοινωνική πρακτική της ενδογαμίας για πολλούς αιώνες, ευνόησε τη γέννηση ατόμων με σπάνιες κληρονομικές παθήσεις.
Συγγραφέας:
Δέλτας, Κωνσταντίνος
Εκδότης:
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Σελίδες:
194
ISBN:
9789604521807
Ημερομηνία Έκδοσης:
7/3/2014

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!