Η έκφραση των συγκινήσεων στον άνθρωπο και τα ζώα

Εισαγωγή, επίλογος, σχολιασμός: Ekman Paul
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 32.00
19.20
Τιμή Πρωτοπορίας
+
452183
Συγγραφέας: Δαρβίνος, Κάρολος
Σελίδες:722
Επιμελητής:Ekman, Paul
Μεταφραστής:Λιγκοβανλή, Κατερίνα
Ημερομηνία Έκδοσης:24/01/2017
ISBN:9789605244743
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Γιατί ανατριχιάζουμε όταν φοβόμαστε; Γιατί «δείχνουμε τα δόντια μας» όταν θυμώνουμε; Τι κάνουν οι σκύλοι και οι γάτες όταν νιώθουν ευχαρίστηση, φόβο ή κατήφεια; Χαμογελούν οι πίθηκοι; Και γιατί, εν πάση περιπτώσει, ο Δαρβίνος αποφάσισε να αγγίξει ένα θέμα που μοιάζει με μια πρώτη ματιά τόσο διαφορετικό από τις υπόλοιπες εξελικτικές του εργασίες;

Η Έκφραση των συγκινήσεων στον άνθρωπο και τα ζώα –το πιο προσιτό για τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη έργο του Δαρβίνου– δεν περιλαμβάνει απλώς έναν τεράστιο πλούτο από συναρπαστικές και οξυδερκείς παρατηρήσεις για τον τρόπο που τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα, οι άνθρωποι και τα παιδιά τους εκφράζουν τη χαρά, τη λύπη, τον φόβο, τον θυμό τους. Σκοπό είχε να δώσει τη χαριστική βολή στον δημιουργισμό, προσφέροντας ενδείξεις για την κοινή καταγωγή όλων των ειδών, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου, οι οποίες θα ήταν όχι μόνον ισχυρές αλλά και εύκολο για τον καθένα να τις ελέγξει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Έκφραση είναι η πρώτη επιστημονική εργασία που συνοδεύεται από φωτογραφίες.

Ο τόμος αποτελεί την πληρέστερη έκδοση της Έκφρασης: Περιλαμβάνει όχι μόνο όλες τις σημειώσεις και διορθώσεις που ο Δαρβίνος επιθυμούσε να προσθέσει, αλλά επιπλέον σχόλια του Paul Ekman για όλες τις σύγχρονες ερευνητικές εξελίξεις, καθώς και μια πλήρη εξιστόρηση των περιπετειών που γνώρισε η δαρβινική θεωρία περί συγκινήσεων μέσα σε ενάμιση σχεδόν αιώνα από την έκδοσή της.

Κριτικές

Πολυτελέστατη, πανόδετη, σκληρόδετη έκδοση μιας άκρως ενδιαφέρουσας πραγματείας του Καρόλου Δαρβίνου. Από τα τελευταία έργα του, η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ, αποτελεί ένα έργο, ψυχολογικού κυρίως περιεχομένου, αρκετά καλό για να κινήσει το ενδιαφέρον σε πολλούς αναγνώστες, ασχέτως αντικειμένου ή γνωστικού επιπέδου ( Σπουδάζω Φιλοσοφία στο ΕΚΠΑ• μολοντούτο με ενδιαφέρει η μελέτη των δαρβινίων έργων και πέραν τούτου, το συγκεκριμένο αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγνωσμα ). Πλήρης, εκτενής πρόλογος, σε συνδυασμό με τα επεξηγηματικά σχόλια του Paul Ekman και την σωστή μετάφραση της Κατερίνας Λιγκοβανλή οδηγούν στην βέλτιστη κατανόηση του συνολικού έργου, ενώ ο συγγραφέας παραμένει περιγραφικός και, συνήθως, διαχρονικός. Ξεκινώντας από γενικές αρχές έκφρασης αναλύει, στην πορεία, τον τρόπο, τις αιτίες και τα αποτελέσματα της έκφρασης συναισθημάτων στα κατώτερα και ανώτερα ζώα, για να καταλήξει στην περιγραφή και ανάλυση των ανθρωπίνων συγκινήσεων. Με δύο λόγια, έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικό τόμο από τις ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ο οποίος εμπεριέχει ένα πολύ ενδιαφέρον έργο του Δαρβίνου. Το χαρακτηρίζω " σημαντικό " για κάποιους αναγνώστες και " ενδιαφέρον " για κάποιους άλλους.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!