Το ηθικό-αισθητικό ως οργανική και διαλεκτική σχέση

Το παράδειγμα του Βυζαντίου
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 10.00
9.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
520812
Εκδόσεις: Ελκυστής
Σελίδες:112
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2020
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Κάθε πολιτισμική μεταβολή, είτε προκύπτει ειρηνικά είτε με την βία, ιστορικά φέρει το ειδικό βάρος μιας ειδικής κατηγορίας εξατομικευμένων βουλήσεων, εκείνη των πολιτικών. Θα ήταν πράγματι ανακριβής ο ισχυρισμός, ότι ακόμη και στις πιο ελεύθερες κοινωνίες δεν υπήρξαν στιγμές όπου ο καθολικός πρακτικός νους, η ίδια η ηθική, δεν κάμφθηκε υπέρ πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η παρούσα μελέτη ξεκινά εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους το πολιτισμικό σύστημα της Δύσης αφομοίωσε, επεξεργάστηκε και εν τέλει εκδήλωσε την πρακτικότητα, σε μία εξέχουσας σημασίας στιγμή συνάντησης ιδεολογιών: τον Μεσαίωνα. Στη συνέχεια εστιάζει στο Βυζάντιο, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σύζευξης πολιτισμών της ίδιας περιόδου, στο εσωτερικό του οποίου προσεγγίστηκε, συγκρούστηκε και αναδημιουργήθηκε η φιλοσοφία της Ελληνικής αρχαιότητας, ως Ελληνο-Χριστιανική. Προκειμένου να ακολουθηθεί η διαλεκτική πορεία του νου σε σχέση με την πρακτικότητα, αναζητήθηκαν κριτήρια ικανά να διαφωτίσουν βήμα προς βήμα και με ακρίβεια, τις στιγμές αυτής της πορείας. Καθρέφτης των διαλεκτικών αλληλεπιδράσεων της πρακτικότητας είναι ο πρώτος βαθμός του θεωρητικού νου, η άμεση ενορατική γνώση ή αισθητική εποπτεία: η αισθητική μεταφορά βιωμάτων, ό,τι ονομάζουμε έκφραση, αντανακλά στην ιστορική στιγμή: η ενέργεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτυπώνει τον οργανικό δεσμό μεταξύ των διαλεκτικών αλληλεπιδράσεων, ο οποίος γενικεύεται ως λογική του ηθικοκοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Τούτη είναι η λογική της πρακτικότητας, της καθολικά εκδηλωμένης βουλητικής δραστηριότητας, η οποία, παρόλο που δεν μετασχηματίζεται σε ομοιογένεια, εντούτοις περιέχει το κοινώς αποδεκτό αίτιο, το ενωτικό σημείο μεταξύ των διαφορετικών βουλήσεων. Η βυζαντινή πολιτισμική ποικιλομορφία εκδηλώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διαλεκτικής σχέσης· η δε ακολουθία μίας ενιαίας φιλοσοφικής συνιστώσας, καθιστά αυτή τη σχέση και οργανική.
Συγγραφέας:
Δακρότσης, Δημήτριος
Εκδότης:
Ελκυστής
Σελίδες:
112
ISBN:
9786185424541
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2020

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία αξίζει να διαβαστεί! Καλή συνέχεια στο έργο του συγγραφέα.

Η γνώση είναι πάντα μια σημαντική υπόθεση, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η κατανόησή της. Η σημαντικότητα του βιβλίου είναι ότι έχει αυτό τον διττό ρόλο και μας δίνει την γνώση αλλά και εργαλεία κατανόησης αυτής και προσαυξάνεται η αξία του, αφού παρέχει την δυνατότητα κατανόησης πολιτιστικών θεμάτων και της πολιτικής. Από την άλλη εμπλέκεται στο βιβλίο άμεσα είτε και έμμεσα και η ιστορία με τον όποιο διαχρονικό πολιτισμό μας.
Η χώρα μας ευρισκόμενη μεταξύ ανατολής και δύσης έχει αμφότερες τις επιρροές σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κατά περίπτωση, και δυνητικά μπορούμε με βάση την μελέτη του κ. Δρακότση να εξάγουμε συμπεράσματα για τα πολιτιστικά μας θέματα.
Προφανώς σήμερα η μελέτη αυτή με βάση τα δρώμενα στο γεωγραφικό χώρο είναι άκρως ενδιαφέρουσα και είναι βέβαιο ότι βοηθά στην εξαγωγή ασφαλών παρατηρήσεων σε ότι αφορά τον τρόπο που πρέπει να ίδωμεν τον πολιτισμό μας, για παράδειγμα την Αγιά Σοφία ως ιερό Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό και από έναν ναό των άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών. Προσωπικά θεωρώ ότι ο αναφερόμενος βυζαντινός ναός με βάση το Ηθικό- Αισθητικό δεν μπορεί να είναι απλά ένα μουσείο και αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί διαλεκτικά από τον Έλληνα σε αντιπαράθεση με την Δύση και την Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση στο Δοκίμιο του αξιόλογου επιστήμονα συγγραφέα είναι μια σημαντική βοήθεια στα Ελληνικά γράμματα και στην καθημερινότητα του τρόπου σκέψης και αντίληψής μας.

Αξιόλογο έργο, αρκεί να έχεις τη διάθεση να ακολουθήσεις την σκέψη του ερευνητή.

Δυστυχώς πρέπει να είσαι βαθύς γνώστης του αντικειμένου για να μπορέσεις να κατανοήσεις τα όσα γράφονται, γεγονός που κατατάσσει το βιβλίο στα πολύ εξειδικευμένα. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι σε καθοδηγεί επακριβώς για το πού πρέπει να ψάξεις εάν θέλεις να δεις λίγο το πώς είναι στα βαθιά νερά της γνώσης.

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από λόγο κατανοητό, περιεχόμενο ισορροπημένο και συνδέσεις πρωτότυπες. Όποιος αναζητά επαναστατικές, ριζοσπαστικές ιδέες, δεν θα τις βρει. Οποίος όμως ζητά ουσιώδη λογική σκέψη, μεθοδευμένη και εύστοχη επιχειρηματολογία, αξίζει να το διαβάσει.
Γράψτε μια κριτική