Το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως στη φορολογική διαδικασία

Συγκριτική μελέτη ελληνικού και γερμανικού δικαίου
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 75.00
67.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
577872
Συγγραφέας: Βρόντου, Α. Σοφία
Σελίδες:608
Ημερομηνία Έκδοσης:23/05/2022
ISBN:9789606547133
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Αντικείμενο του έργου «Το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως στη φορολογική διαδικασία» αποτελεί η εξέταση του διαδικαστικού δικαιώματος της προηγουμένης ακρόασης στο πεδίο της φορολογικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο του σύγχρονου φορολογικού κράτους το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης αναδεικνύεται σε θεμελιώδη θεσμό της φορολογικής διαδικασίας, όχι μόνο διότι αυτό αποτελεί λειτουργική προϋπόθεση της οικονομίας της αγοράς, συστατικό εκ των ων ουκ άνευ του φορολογικού κράτους, αλλά κυρίως χάριν της ουσιώδους συμβολής του στην εξατομίκευση της φορολογικής οφειλής, ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της νομιμότητας του φόρου και της ισότητας κατά την επιβολή του.
Στα δύο πρώτα κεφάλαια του έργου εξετάζεται το αντικείμενο και η πορεία της έρευνας, η έννοια και το περιεχόμενο του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στον χαρακτηρισμό του δικαιώματος ακρόασης ως αρχής, διότι στην παραδοχή αυτή θα βασιστεί όλη η περαιτέρω συλλογιστική και ανάπτυξη της έρευνας καθώς και στη διαδικαστική φύση του δικαιώματος σε συνάρτηση με τις λειτουργίες του στη φορολογική διαδικασία. Στα επόμενα κεφάλαια, μεταξύ άλλων αναλύονται ζητήματα όπως:
• οι αρχές που την διέπουν τη φορολογική διαδικασία και οι σκοποί που επιδιώκει να καλύψει
• το υποκείμενο και το αντικείμενο αντιστοίχως του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης στη φορολογική διαδικασία
• οι διαδικαστικές προϋποθέσεις, οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν και διαδικαστικές εγγυήσεις του θεσμού της προηγούμενης ακρόασης
• η αντιμετώπιση του θεσμού της προηγούμενης ακρόασης υπό το πρίσμα της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου
• το μεθοδολογικό ζήτημα των προϋποθέσεων και εξαιρέσεων από το δικαίωμα ακρόασης
• η σχέση της προηγούμενης ακρόασης και της ενδικοφανούς διαδικασίας
• οι δικονομικοί περιορισμοί του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης (Ν 3900/2010) οι οποίοι αφορούν αποκλειστικά στις φορολογικές διαφορές
• η στοιχειοθέτηση αξίωσης αποζημίωσης του φορέα του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης εξαιτίας παράλειψης άσκησής του
Η ανάπτυξη του ζητήματος στην ελληνική και στη γερμανική έννομη τάξη είναι κατά βάση παράλληλη, με τον κύριο όγκο των γερμανικών παραπομπών να παρατίθεται στις υποσημειώσεις κυρίως για λόγους εξυπηρέτησης της αναγνωστικής ευελιξίας.
To βιβλίο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο νομικό που θέλει να εμβαθύνει στη διαδικαστική αυταξία των ουσιωδών τύπων και στη διαδικαστική και δικονομική αντιμετώπιση του θεμελιώδους διαδικαστικού δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης στο επεμβατικό πεδίο της φορολογικής διαδικασίας. Προσφέρει μία εκτεταμένη ανάλυση του εύρους εφαρμογής του υπό το καθεστώς του ισχύοντος ΚΦΔ και παράλληλα αποτελεί εξαντλητική συγκριτική επισκόπηση της κατοχύρωσης του στον χώρο της ελληνικής και της γερμανικής έννομης τάξης.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!