Το αίνιγμα του Αϊνστάιν

ή μαύρες τρύπες στην μπανιέρα μου
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 21.20
12.72
Τιμή Πρωτοπορίας
+
446924
Συγγραφέας: Βισβεσουάρα, Τ. Β.
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Σελίδες:424
Επιμελητής:Πάντος, Παναγιώτης
Ημερομηνία Έκδοσης:17/10/2016
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Μαύρη τρύπα: η πιο απλή και καθαρή εκδήλωση της χωροχρονικής καμπυλότητας, ο αιθέριος ορίζοντας που διαχωρίζει την αιώνια σιωπή στο εσωτερικό του από τον κανονικό κόσμο στο εξωτερικό.
Βουτήξτε στη διανοητική απόλαυση και αναδυθείτε στις αφρώδεις ιδέες, καθώς παίρνετε νοερά το μπάνιο σας σ’ αυτή τη μαγική μπανιέρα!

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της θεωρίας της βαρύτητας από τις απαρχές της ώς τις τελευταίες εξελίξεις στην αστροφυσική, ξεδιπλώνοντας τα βασικά στοιχεία της σχετικότητας, του χωροχρόνου, των μαύρων τρυπών και όλης της σύγχρονης φυσικής.

«Οι φυσαλίδες στροβιλίζονταν γύρω μου προσφέροντάς μου μια πρωτόγνωρη αίσθηση χαλάρωσης . . . Ενώ απολάμβανα αυτό το μοναδικό αφρόλουτρο, τα βλέφαρά μου βάρυναν και γλίστρησα σ’ έναν υπέροχο, μακάριο ύπνο». Έτσι αρχίζει η συνεύρεση του Άλφι με μια εντυπωσιακή και αποκαλυπτική μπανιέρα αγορασμένη από έναν μυστηριώδη γείτονα ονόματι Αλ.

--------------------------------------------------------------------------------

Η μαύρη τρύπα βρήκε καθολική αποδοχή μόνο μετά από μια μακριά, περίπλοκη διαδρομή στο χρόνο. Κάποτε, στα πρώτα βήματα της γενικής σχετικότητας, την αντιμετώπιζαν με αποστροφή. Ορισμένοι από τους πρωτοπόρους της γενικής σχετικότητας, μαζί κι ο ίδιος ο Αϊνστάιν, τη θεωρούσαν ανεπιθύμητο τέκνο του χωροχρόνου. Στην πραγματικότητα παρέμενε ένα αίνιγμα γι’ αυτούς. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το ασχημόπαπο θα μεταμορφωνόταν μια μέρα σε πανέμορφο κύκνο.

Σήμερα, οι μαύρες τρύπες έχουν εδραιώσει την ύπαρξή τους στη σφαίρα της πραγματικότητας και η φυσική τους συνιστά ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πεδία στοχασμού της σύγχρονης επιστήμης. Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι είμαστε περικυκλωμένοι από μαύρες τρύπες, φαντάσματα άστρων που εξάντλησαν την ενέργεια τους, κατέρρευσαν και πέθαναν πριν από πολύ καιρό. Ακόμη, πολλοί γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, φιλοξενούν στο κέντρο τους τεράστιες μαύρες τρύπες, πολλές από τις οποίες είναι εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια φορές βαρύτερες από τον Ήλιο.

Αυτή η παράξενη και πανέμορφη οντότητα έχει μια πολύ ιδιαίτερη χροιά, όπως δείχνει εδώ ο καθηγητής Τ.Β. Βισβεσουάρα, μέσα από συναρπαστικές συζητήσεις, διαγράμματα σκιτσαρισμένα σε χαρτοπετσέτες και μαθήματα υψηλής παιδαγωγικής και λογοτεχνικής δεξιοτεχνίας. Η ιστορία της μαύρης τρύπας είναι δίχως άλλο ένα περιπετειώδες ταξίδι στη φυσική, τη φιλοσοφία και την ιστορία –αλλά επίσης στη φαντασία και τη μυθοπλασία– και ο αφηγητής ανακατεύει αυτά τα συστατικά σ’ ένα ευφάνταστο, διαφωτιστικό έργο εκλαϊκευτικής επιστήμης.

Είπαν για το βιβλίο:

«Θαυμάσια γραμμένο και φοβερά διασκεδαστικό . . . προσφέρει μια έγκυρη μα και σαφώς πρωτότυπη προσέγγιση στην εξήγηση των βασικών στοιχείων και των λεπτών αποχρώσεων της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν και της αστροφυσικής των μαύρων τρυπών. Το συνιστώ θερμά, τόσο στον αρχάριο όσο και στον ειδικό.»
Roger Penrose Συγγραφέας των Shadows of the Mind και The Road to Reality

«Το κυρίως πιάτο σ’ αυτό το γεύμα είναι μια σαφής και προσεγμένη παρουσίαση της επιστήμης πίσω από τις μαύρες τρύπες, από έναν διακεκριμένο επιστήμονα που άρχισε να συμβάλλει στη μελέτη τους πριν καν αποκτήσουν όνομα. Κι ακόμη, η επιστήμη αυτή προσφέρεται γαρνιρισμένη με φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία, γαστρονομία και φαντασία, από μια ζωηρή προσωπικότητα που χρησιμοποιεί αρκετούς εναλλακτικούς εαυτούς για να δείξει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους σκέφτεται το θέμα του. Ανάμεσα στα σκίτσα και τα σχεδιαγράμματα, λίγες γραμμές προαιρετικών μαθηματικών για όσους προτιμούν αυτή την προσέγγιση.»
Charles W. Misner Ένας από τους συγγραφείς του Gravitation

«Η ασυνήθιστη παρουσίαση και το ευφάνταστο στιλ . . . δεν θα πρέπει να επισκιάσουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σοβαρό βιβλίο, που θέλει να κάνει κατανοητές τις θεμελιώδεις έννοιες . . . σ’ ένα αναγνωστικό κοινό χωρίς περγαμηνές στα ανώτερα μαθηματικά.»
Anthony J. Leggett Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 2003
Συγγραφέας:
Βισβεσουάρα, Τ. Β.
Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Σελίδες:
424
ISBN:
9789602216989
Επιμελητής:
Πάντος, Παναγιώτης
Μεταφραστής:
Δαμιανίδου, Δέσποινα
Ημερομηνία Έκδοσης:
17/10/2016

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική