Βόνιτσα 1813 - 1832, Ιστορικά κείμενα τόμος Γ

Έκπτωση
30%
458277
Συγγραφέας: Βερνίκος, Νικόλας
Σελίδες:508
Ημερομηνία Έκδοσης:22/5/2017


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Η Βόνιτσα μπορεί, μεν, να εμφανίζεται σήμερα ως ένα περιθωριακό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε όμως με τα κάστρο της, για αιώνες, μέρος του στρατηγικού τριγώνου «Αγίας Μαύρας-Πρέβεζας-Βόνιτσας» που επέτρεπε με τον έλεγχο του Αμβρακικού, την από δυσμάς πρόσβαση της χώρας. Η περιοχή ήταν ανέκαθεν ένα από τα πλησιέστερα ευρωπαϊκά σύνορα της Παλαιάς Ελλάδος, όπου, μεταξύ άλλων, οι αρματολοί και κλέφτες επιστρατεύθηκαν διαδοχικά ως μισθοφόροι στα τοπικά στρατιωτικά σώματα της Γαλλίας, Ρωσίας και Αγγλίας, έχοντας όμως παράλληλα μαθητεύσει και στους Βενετούς.
Το τρίγωνο Αγίας Μαύρας-Πρέβεζας-Βόνιτσας είχε ουσιαστικό και συμβολικό ρόλο στην προετοιμασία του Αγώνα. Εδώ προορίζονταν να έρθουν τα έντυπα που προσπάθησε να στείλει ο Ρήγας Φεραίος. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή, ή από την περιοχή αυτή ορμώμενοι, έδρασαν ο Σκουφάς (Κουμπάρος;) και ο Τσακάλωφ.
Ο Νικόλας Βερνίκος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνεχίζει την έκδοση των μέχρι σήμερα ανέκδοτων ιστορικών κειμένων της Βόνιτσας, συνδέοντας την τοπική ιστορία με τα γεγονότα της πολυτάραχης εκείνης περιόδου.
Συγγραφέας:
Βερνίκος, Νικόλας
Εκδότης:
Εναλλακτικές Εκδόσεις
Σελίδες:
508
ISBN:
9789604271801
Ημερομηνία Έκδοσης:
22/5/2017

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!