Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες. Τσάμηδες - Εβραίοι

Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 14.91
10.44
Τιμή Πρωτοπορίας
+
269876
Συγγραφέας: Μαργαρίτης, Γιώργος
Εκδόσεις: Βιβλιόραμα
Σελίδες:220
Ημερομηνία Έκδοσης:01/07/2005
ISBN:9789608087439
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Υπάρχουν μερικά σημεία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που γεννούν σκληρά ερωτήματα. Με το 70% του προπολεμικού εβραϊκού της πληθυσμού να έχει εξοντωθεί στα στρατόπεδα του ναζισμού, η χώρα βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις στη θλιβερή σύγκριση, ξεπερνώντας ακόμα και το ίδιο το Ράιχ. Φταίνε μόνο οι ξένοι κατακτητές γι' αυτή την επίδοση;
Την ίδια εποχή, στη διάρκεια του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορική μειονότητα, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου, «εκκαθαρίστηκαν» με τον πλέον απόλυτο τρόπο.
Δεν είναι παιχνίδια προπαγάνδας- ανθελληνικής ή φιλελληνικής- αυτά τα ζητήματα. Είναι θέματα ιστορικά, με καίριο και πολύπλευρο ενδιαφέρον. Η τυχόν αποφυγή των απαντήσεων, της έρευνας για το τι έγινε και πώς έγινε, υπονομεύει καθοριστικά την ιστορική και πολιτική μας παιδεία και ανοίγει τον δρόμο για νέες «απρόσμενες» εξάρσεις των παθών και των εγκλημάτων. Αλίμονο στα έθνη και στις κοινωνίες που πιστεύουν ότι βρίσκονται πάνω και πέρα από την ιστορία και ότι είναι «εξ ορισμού» αναμάρτητες...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κριτικές

Ελεεινά μεροληπτικό βιβλίο, το οποίο εμφανίζει Εβραίους και Τσάμηδες ως "λευκές περιστερές" και τους Έλληνες ως σφαγείς και διώκτες των μειονοτήτων χωρίς κανέναν λόγο. Ο συγγραφέας είναι προφανώς στρατευμένος στην αριστερή ιδεολογία και δεν βρίσκει ούτε μία καλή κουβέντα να πει για τους συμπατριώτες του. Αρνείται ακόμα και να παραδεχτεί τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Εβραίοι σε βάρος των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση (κουβέντα για τη σφαγή στη Νάουσα όπου πρωτοστάτησαν) και φτάνει στο σημείο ακόμα και να αρνηθεί τη συμμετοχή των Εβραίων στη διαπόμπευση του πτώματος του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ ενώ έχουν διασωθεί στην Ιστορία ακόμα και τα ονόματα των Εβραίων που το αγόρασαν από τον σουλτάνο για να το σκυλεύσουν και να το πετάξουν τελικά στον Βόσπορο! Τα ίδια κάνει ο συγγραφέας και με τους Τσάμηδες όπου εμφανίζει την ελληνική πλευρά να αδικοπραγεί χωρίς λόγο. Δεν μένει τώρα παρά να γράψει κι ένα βιβλίο για το πόσο άδικο είχαν οι Έλληνες που εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων το 1821 και πόσο άσχημα φερθήκαμε στους κακόμοιρους τους Τούρκους.

Γενικά ο Μαργαρίτης δεν είναι και πολύ έγκυρος ιστορικός, αλλά με το παρόν του πόνημα ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα βιβλία του. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του κου Μαργαρίτη είναι ότι γράφει ιστορία τελείως προκατειλημμένα. Αναφορικά με το πόνημα του για τους Ανεπιθύμητους και κάλα συμπατριώτες μας δεν είναι καθόλου πειστικός, οι πηγές του δίνονται με τρόπο που να στηρίζει τις θέσεις του κου Μαργαρίτη ένα κόψε-ράψε που δεν αποδίδει σωστά το πνεύμα τον πηγών ούτε ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα. Υπάρχουν πολύ καλύτερα βιβλία οπως της Κας Μαντά που αποδίδουν με ενάργεια και πληρότητα το ζήτημα των Τσάμηδων.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!