Αδριανού απομνημονεύματα

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 23.38
16.37
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €10.00
+
53031
Εκδόσεις: Χατζηνικολή
Σελίδες:397
Μεταφραστής:Χατζηνικολή, Ιωάννα
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2009
ISBN:9789602640104
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

"Σήμερα το πρωί κατέβηκα στο γιατρό μου Ερμογένη, που μόλις γύρισε στην Έπαυλη ύστερα από ένα αρκετά μακρόχρονο ταξίδι στην Ασία. Έπρεπε να εξεταστώ νηστικός. Κλείσαμε ραντεβού για τις πρώτες πρωινές ώρες. Ξαπλώθηκα σ ένα κρεββάτι, αφού πρώτα γυμνώθηκα απ το μανδύα κι απ το χιτώνιό μου. Σ απαλλάσσω από λεπτομέρειες δυσάρεστες τόσο για σένα όσο και για μένα κι από την περιγραφή του κορμιού ενός ανθρώπου, προχωρημένου στα χρόνια, που ετοιμάζεται να πεθάνει από υδρωπικία της καρδιάς. Ας πούμε μόνο πως έβηξα, πως ανάπνευσα και κράτησα την ανάσα μου σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ερμογένη, αναστατωμένου άθελά του από την τόσο γρήγορη εξέλιξη του κακού, κι έτοιμου να ρίξει το φταίξιμο στο νεαρό Ιόλα που με φρόντιζε στην απουσία του".

Τα "Απομνημονεύματα του Αδριανού", η μυθιστοριοποιημένη αυτοβιογραφία του πρώτου ρωμαίου ελληνιστή αυτοκράτορα, είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο άφθαρτο και πολύτιμο. Εξισορροπεί ανάμεσα στον έρωτα και τη δικαιοσύνη, στην Ιστορία και το συναίσθημα, στον διαλογισμό και στο πάθος. Από όλους τους χαρακτήρες της Γιουρσενάρ, ο Αδριανός είναι ο πιο θαυμαστός. Ο Αδριανός είχε ό,τι ονειρεύτηκε: άντρες, γυναίκες, πολέμους, ειρήνη, την Ελλάδα, τη Ρώμη. Υπήρχε στον Αδριανό η ύψιστη εκλέπτυνση του Ελληνισμού, ο γοργά επερχόμενος μετα-ρωμαϊκός κόσμος. (Θεόδωρος Γρηγοριάδης)

Κριτικές

Ειλικρινά γράφω κάτι γιατί δεν υπάρχει καμία κριτική...
Είναι το μόνο βιβλίο που έχω διαβάσει στην ζωή μου και δεν έχω σημειώσει απολύτως τίποτα στις σελίδες του κειμένου, όχι γιατί δεν με ενδιέφερε κάτι, αλλά αντιθέτως γιατί θα σημείωνα τόσα μα τόσα πολλά... που ειλικρινά θα ξεπερνούσαν κατά πολύ ότι θα έμενε ασημείωτο!!!
Είναι ένα επίτευγμα στην Τέχνη γενικότερα κι όχι απλά στην λογοτεχνία. Κυοφορούνταν δεκαετίες ως έργο και ίσως έχει το καλύτερο making of (το πως δημιουργήθηκε δηλαδή) στην ιστορία της λογοτεχνίας (μετά το τέλος της ιστορίας υπάρχει γραμμένο από την ίδια την συγγραφέα το χρονικό του πως δημιουργήθηκε το έργο αυτό). Ίσως αξίζει να σημειωθεί πως είναι σε πολλές λίστες με τα εκατό καλύτερα βιβλία όλων των εποχών...
Η συγγραφέας του βιβλίου Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (Marguerite Yourcenar) ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στην Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στην ουσία με αυτό το βιβλίο. Αυτά που γράφω εδώ δεν είναι ακριβώς κριτική για το βιβλίο, αλλά αν έστω και ένας άνθρωπος παρακινηθεί όχι να αγοράσει απλά, αλλά να διαβάσει το βιβλίο αυτό λόγω αυτών που γράφω εδώ, ειλικρινά θα είμαι χαρούμενος. Επίτευγμα Τέχνης!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!