Η ιστορία των αισθήσεων - Όσφρηση

Έκπτωση
40%
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €15.00
145309
Συγγραφέας: Ackerman, Diane
Εκδόσεις: Περίπλους
Σελίδες:198
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2002


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο


Μια πρωτότυπη, πολύπλευρη και πολυδιάστατη παρουσίαση της αίσθησης της όσφρησης μέσα από τη φυσιολογία της, αλλά και τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο.
Ένα βιβλίο που εξετάζει όλες τις πλευρές της όσφρησης με την επιστημονική και ποιητική περιέργεια που χαρακτήριζε τους ανθρώπους της Αναγέννησης.
Στα επί μέρους κεφάλαια εξετάζονται:

Υπάρχουν φερομόνες και στον άνθρωπο και πώς αυτές επηρεάζουν τη σεξουαλική μας συμπεριφορά;
Γιατί τα τριαντάφυλλα λατρεύτηκαν σε όλες τις εποχές απ όλους τους πολιτισμούς και απ όλες τις θρησκείες;
Σε τι διαφέρει ο ιδρώτας των διαφόρων λαών;
Τι εμπνέει μια σύγχρονη αρωματοποιό που έχει κατασκευάσει τις ευωδιές για τα πιο διάσημα αρώματα των μαιτρ της Υψηλής Ραπτικής;
Τι είναι ανοσμία και πώς αντιμετωπίζεται;

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίουΈχουν δική τους ιστορία οι αισθήσεις μας; Ίσως και να έχουν, αν δεχτούμε ότι κι αυτές υπόκεινται στην εκπαιδευτική καλλιέργεια. Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι οι αντιλήψεις μας γι αυτές διαφέρουν από τόπο σε τόπο μαρτυρεί ότι οι αισθήσεις, πέρα από τη φυσιολογία τους, έχουν σχέση και με την κοινωνική μας θέση. Η Νταϊάν Ακερμαν ξεκίνησε ως ποιήτρια, αλλά έχει πάρει και διδακτορικό. Έγραψε όμως όχι μόνο ποίηση, παρ όλο που διατηρεί μια ποιητικότητα στο λόγο της. Σε τούτη τη σειρά έξι βιβλίων για τις αισθήσεις επιχειρεί όχι μόνο να τις εξηγήσει αλλά και να μας διασκεδάσει μ αυτές, αφού φροντίζει να μην είναι αυστηρώς επιστημονική η ματιά της. Πώς γίνεται αυτό; Επιστρατεύοντας έναν λόγο ήδη καλλιεργημένο, το λόγο της, εξετάζει πολυδιάστατα τις αισθήσεις κάνοντας χρήση της εμπειρίας της και από άλλους κλάδους γνώσης: μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος. Επιπλέον φροντίζει να πληροφορεί τον αναγνώστη και διαχρονικώς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των αισθήσεων και τις αντιλήψεις των ανθρώπων διαφόρων πολιτισμών.

Κείμενα που «παίζουν» ανάμεσα στην επιστημονική περιέργεια και την ποιητική σύλληψη.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 21/03/2003

Συγγραφέας:
Ackerman, Diane
Εκδότης:
Περίπλους
Σελίδες:
198
ISBN:
9789608151970
Μεταφραστής:
Έμκε, Έλλη
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2002

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική