Βιωσιμότητα και Οικονομική Ελευθερία στην Ασφάλιση Ασθένειας

Οι μηχανισμοί αυτόματων επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate)
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 34.00
30.60
Τιμή Πρωτοπορίας
+
573222
Συγγραφέας: Ξυλάκη, Παναγιώτα
Σελίδες:232
Ημερομηνία Έκδοσης:11/03/2022
ISBN:9789606546549
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Το έργο «Βιωσιμότητα και Οικονομική Ελευθερία στην Ασφάλιση Ασθένειας» αναλύει τις ρυθμίσεις των αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Σκοπός των εν λόγω ρυθμίσεων είναι η συγκράτηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σε συγκεκριμένα όρια, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας περιστολής των δαπανών υγείας. Απώτερος στόχος του νομοθέτη είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ασθένειας. Αποδέκτες των εν λόγω ρυθμίσεων είναι οι ιδιώτες πάροχοι αγαθών και υπηρεσιών υγείας που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι καλούνται να «επιστρέψουν» μέρος του ποσού που έχουν λάβει σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού ή υποχρεούνται να χορηγήσουν έκπτωση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχουν στον Οργανισμό.
Η παρούσα μελέτη ερευνά, αν η εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων περιορίζει την οικονομική ελευθερία και το δικαίωμα στην περιουσία των ιδιωτών αντισυμβαλλομένων και αν, εν τέλει, είναι συνταγματικά ανεκτές προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σκοπός της μελέτης είναι, με αφορμή τις νομοθετικές ρυθμίσεις των αυτόματων επιστροφών και των υποχρεωτικών εκπτώσεων, να ερευνηθεί η δυναμική σχέση μεταξύ της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των οικονομικών δικαιωμάτων των ιδιωτών.
Το έργο διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ερευνάται η λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης ασθένειας και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις του νομοθέτη. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται ειδικότερα η σχέση μεταξύ αφενός της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η οποία συνιστά τη ratio των ρυθμίσεων περιορισμού των δαπανών υγείας, και αφετέρου της οικονομικής ελευθερίας και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και περιουσία. Έμφαση δίνεται στην συμβατική ελευθερία και ερευνάται το ζήτημα, αν και σε ποιο βαθμό οι ρυθμίσεις του clawback και του rebate θέτουν περιορισμούς σε αυτή.
Το παρόν έργο απευθύνεται σε όλους τους νομικούς που ασχολούνται με το δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική βάση.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!