1941-1950 Τραγική πορεία

Απομνημονεύματα – Φωτογραφικό Αρχείο
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 21.00
14.70
Τιμή Πρωτοπορίας
+
377194
Συγγραφέας: Πεντζόπουλος, Θωμάς
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:304
Ημερομηνία Έκδοσης:25/01/2013
ISBN:9789604583799
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Πρόκειται για τη μαρτυρία του αντιστράτηγου Θωμά Πεντζόπουλου, που υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των κρίσιμων γεγονότων της δεκαετίας του 1940, της πλέον καθοριστικής περιόδου για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η ιταλική και γερμανική επίθεση, η Τριπλή Κατοχή, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος Πόλεμος σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Θωμάς Πεντζόπουλος κατείχε νευραλγικές στρατιωτικές θέσεις σε όλα τα παραπάνω γεγονότα, με κορύφωση τον Ελληνικό Εμφύλιο, όπου οδήγησε τον Ελληνικό Στρατό επί έξι χρόνια, από το 1944 μέχρι το 1949, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα και, τελικά, στον Γράμμο.

Η σφοδρή του αντίθεση προς τις δυνάμεις του Άξονα αλλά και τον κομμουνισμό καθώς και η πίστη του στο έθνος υπήρξαν οι άξονες που κατηύθυναν τις πράξεις του. Το βιβλίο του αυτό, εν είδει απομνημονευμάτων, είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο σκέψης του. Η μαρτυρία συμπληρώνεται με πλήθος φωτογραφιών της εποχής.

Η αξιολόγηση των πράξεών του, όπως άλλωστε και όλων των πρωταγωνιστών της περιόδου, αποτελεί σήμερα αντικείμενο της ιστορικής επιστήμης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης στην εισαγωγή του, «εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός πως η γενιά του Θωμά Πεντζόπουλου, από όποια πλευρά και αν πολέμησε, συνδέθηκε με τις κρισιμότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Κλήθηκε μάλιστα να διαχειριστεί καταστάσεις ρευστές και περίπλοκες λαμβάνοντας δύσκολες και συχνά δυσάρεστες αποφάσεις. Γι’ αυτό και η αποτίμησητων πράξεών της θα πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.»

Κριτικές

Τρομερό βιβλίο ντοκουμέντο από τον στρατηγό Πεντζόπουλο η πρώτη έκδοση έγινε την δεκαετία του 50. Μπράβο στις εκδόσεις επίκεντρο που προχώρησαν στην επανέκδοση ενός βιβλίου που έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα ως πηγή.

Ο Αντιστράτηγος Πεντζόπουλος συνεπής ως προς την ιστορία του δε μασάει τα λόγια του και μας παρουσιάζει από πρώτο χέρι τα γεγονότα της εποχής.
Στα γραπτά του είναι εμφανής η αγάπη για την Πατρίδα και η ξεκάθαρη ματιά του για τον κίνδυνο αφανισμού της από τον κόκκινο ολοκληρωτισμό(του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνισμού).
Μετά το 1974 την ιστορία την έγραψαν οι ηττημένοι του εμφυλίου(παγκόσμια αποκλειστικότητα), το βιβλίο αυτό είναι η κατάθεση ενός από τους στρατιωτικούς ηγέτες των νικητών και έχει τεράστια ιστορική αξία.

Τα κείμενα των κυρίων Μέρτζου και Μιχαηλίδη νομίζω ότι μπήκαν περισσότερο για να καθησυχάσουν το ακαδημαϊκό κατεστημένο και να μην τα διαβάσετε δεν τρέχει τίποτα.
Εξαιρετικό είναι και το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.
Μπράβο στις Εκδόσεις Επίκεντρο που είχαν το θάρρος να εκδώσουν αυτό το βιβλίο.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!