1821: Η γέννηση ενός έθνους-κράτους Τ.1

Η προεπαναστατική Ελλάδα
335781
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εκδόσεις: Σκάι
Σελίδες:222
Ημερομηνία Έκδοσης:18/11/2010
ISBN:9789604820436


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Το παρόν εγχείρημα αποτελεί συλλογική προσπάθεια μιας σύγχρονης απόδοσης του θεμελιακού για τους νεότερους Έλληνες γεγονότος. Είναι η πρώτη, ύστερα από πολλά χρόνια, προσπάθεια συνθετικής προσέγγισης του 1821 και των πρώτων ετών του ελεύθερου κράτους. Στον τόμο που αφορά τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής διασταυρώνεται ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός του Πασχάλη Κιτρομηλίδη με την οθωμανική θεώρηση της χρηστής εξουσίας από τον ελληνομαθή μελετητή των οθωμανικών αρχείων της Κωνσταντινούπολης, Sukru Ilicak. Είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ και του ανακτοβουλίου του για την Ελληνική Επανάσταση γνωρίζουν το φως της ιστορικής επιστήμης. Η Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη γράφει για την προεπαναστατική ελληνική κοινωνία, οι Θάνος Βερέμης και Γιάννης Κολιόπουλος ασχολούνται με τους λόγους που οδήγησαν τους Έλληνες στην Επανάσταση, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης περιγράφει τα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα που έπονται και οι νεότεροι μελετητές, Σωτηρούλα Βασιλείου, Κωνσταντίνος Παπανικολάου και Ρόζη Αγγελάκη, ασχολούνται με τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, τη διαχείριση της κρατικής εξουσίας από τον Καποδίστρια και κατά το μεσοδιάστημα από τη δολοφονία του Κυβερνήτη έως την άφιξη του βασιλιά Όθωνα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κριτικές

Η σειρά αυτή αυτοδιαφημίζεται με την ελικρινέστατη φράση "Η Ιστορία όπως δεν την έχετε ξαναδεί" και αντικειμενικά κρίνοντας οι δημιουργοί της έχουν συναίσθηση τόσο της ποιότητας έργου τους όσο και του μεγέθους του ατοπήματός τους.

Το "πόνημα" αυτό, πνευματικό παιδί κυρίως του πανταχού παρόντος κυρίου Θ. Βερέμη, δεν κάνει παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων ως ώφειλε κάθε ειλικρινής και σεβόμενος πρώτα τον εαυτό του και μετά το αναγνωστικό/τηλεοπτικό κοινό, ερευνητής. Αντιθέτως, καθώς πολύ σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα δεν παρουσιάζονται καν ή παρουσιάζονται ελάχιστα, το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρώς η ερμηνεία ορισμένων αποσπασματικά εμφανιζομένων στοιχείων.

Και αυτό γίνεται μέσα από ένα σαφές οπτικό πρίσμα, με στόχο την αποδόμηση των δήθεν "εθνικών μύθων" έτσι όπως τους αντιλαμβάνονται ο κος Βερέμης και οι συν αυτώ. Τελικώς, ακόμα και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται τις πολλαπλές ιδεολογικές αγκυλώσεις και κοινωνικοπολιτικά συμπλέγματα των δημιουργών τα οποία υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και ..."ξεφεύγουν", καταντούν δηλ. μία κακής ποιότητας ιδεοληψία.

Τόσο η σειρά όσο και το βιβλίο είναι χαμένος χρόνος και κόπος και κυρίως πολλών χρημάτων που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για κάτι αποδοτικότερο.

Ασυνεχές, κουραστικό και μονότονο στην χειρότερη, βαρετό απλά στην καλύτερη, παρότι φιλόδοξο, το παρόν έργο απογοητεύει. Δεν δίνει με μια συνεχή χρονική πορεία όλα τα γεγονότα, στρατιωτικά και πολιτικά, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην αποκτά καθαρή εικόνα της εξέλιξης της Επανάστασης. Ο δε πρώτος και τελευταίος τόμος μπορούσαν κάλλιστα να λείπουν, δεν θα άλλαζε τίποτα. Αν κάποιος διαβάσει 3-4 άρθρα στην-αγγλική- wikipedia και μετά διαβάσει το έργο, δεν θα βρει τίποτα απολύτως να του είναι άγνωστο, παρά μερικές βαρετές και κουραστικές λεπτομέρειες.

mporeis na proveis se kriseis istorikes, an den theleis dimagwgos kai kapileutis na theoritheis, vasismenos se epistimonika dedomena. dustixws oi ekmetaleutes tis istorias xeirizontai to parelthon me eunoiko pros tin ideologiki tous proeleusi kai diamorfosi tropo.auti i seira tvn vivliwn ksepernaei polles fores tin perigrafiki istoriki katagrafi tvn gegonotwn kai provenei kai se kriseis epi autvn kai erminies. i epistimi einai vasano ereunitiko, me methodologia kai polles fores epagwgiki diaisthisi dia tin diafwtisi agnwstwn , krummenwn stoixeiwn. giato ta xaraktiristika mias katagrafis anaseiroun aksiologikes kriseis kai provlimatismous pou tha prepei na ferontai me tropo nifalio, sovaro kai akrivh stin xrisi twn pigwn poy stirizoyn tin noiti anaparastasi toy parelthontos.oi diafonies kai oi sumporeuseis me ta gafomena tis seiras mesa se ena tetoia klima prepei na stegazetai.ereuna , ereuna, ereyna. i seira auti einai endiaferousa kai paradeidetai stin epistimi pros aksiologisi kai stous anagnwstes pros pliroforisi.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!