1000 μέρη που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός για όλη σας τη ζωή!
293755
Συγγραφέας: Schultz, Patricia
Εκδόσεις: Οξύ
Σελίδες:910
Μεταφραστής:ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/04/2007
ISBN:9789604361571


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Σαφάρι με αλεξίπτωτο πάνω από το Masai Mara, αγώνες στα Highlands, ο παγετώνας της Τασμανίας, ιστιοπλοΐα στις Γρεναδίνες, το σαββατιάτικο παζάρι στο Oaxaca, ορειβασία στο Kilimanjaro, η παραλία Ipanema, ο ναός του Ποσειδώνα, το παζάρι καμήλας στο Pushkar…

Μια εκτενή λίστα καταχωρήσεων, χωρισμένες ανά ηπείρους και περιοχές, οι οποίες πληροφορούν τον αναγνώστη για τα μέρη που πραγματικά αξίζει να δει στη ζωή του. Τα 1.000 καλύτερα μέρη του κόσμου συγκεντρωμένα με τρόπο που απαντά στις βασικές ερωτήσεις ενός ταξιδιώτη: Πού, Πώς, Πότε, Γιατί. Αρχαιολογικοί χώροι, μεγάλα ξενοδοχεία, καταφύγια άγριων ζώων, χωριουδάκια, κάστρα, φεστιβάλ, εστιατόρια, καθεδρικοί, μουσεία και πολλά άλλα σε μία και μόνη συλλογή.

Ήρθε η ώρα να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου



ΚΡΙΤΙΚΗ

Να ένα καλό δώρο για κάποιον που θέλει να αυτοκτονήσει: το βιβλίο 1.000 μέρη που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις. Η αφιέρωση στη σελίδα του τίτλου θα μπορούσε να λέει «Φίλε, βόλτα με μαούνα και αερόστατο στη Βουργουνδία έχεις πάει;». Δεν χρειάζεται να τον στείλετε σε 1.000 προορισμούς, ένας μόνο είναι αρκετός για να γυρίσει από το ταξίδι αγνώριστος. «Από τη στιγμή που ο νους έχει ανοίξει, δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ στην αρχική του κατάσταση» υπόσχεται η Πατρίσια Σουλτς εξ ιδίας πείρας. Η αμερικανίδα συγγραφέας ήταν για πολλά χρόνια συντάκτης ταξιδιωτικών οδηγών για μεγάλους εκδοτικούς οίκους όπως οι Frommer's, Berlitz και Access. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στο Conde Nast Traveler, το Departures, το Harper's Bazaar. Και έφτιαξε τώρα τη δική της λίστα από ονειρικά ταξίδια που έκρυβαν εκ των πραγμάτων μέσα τους τη dolce vita ­ δουλειά της ήταν απλώς να την αποκαλύπτει, γιατί βέβαια υπάρχει παντού. Περιέλαβε στον οδηγό αυτό από την Καλκούτα και τη Μαδαγασκάρη, που αποτελούν «παράθυρα για τον κόσμο της ανθρώπινης εμπειρίας», ως το χοτντογκάδικο Superdawg, «ένα από τα σήματα κατατεθέντα του Σικάγου ­ μόνο όσοι δεν έχουν βρεθεί εκεί θα αναρωτηθούν γιατί έχει συμπεριληφθεί». Χώρισε δε το έργο της σε οκτώ ενότητες: Ευρώπη/Αφρική/Μέση Ανατολή/Ασία/Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και νησιά του Ειρηνικού/ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς/ Λατινική Αμερική/ Νησιά της Καραϊβικής, Μπαχάμες, Βερμούδες.

Μύκονος και Υπερσιβηρικός
Από την Ευρώπη περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων χώρες όπως η Αγγλία, η Ουαλλία, η Αυστρία, η Γαλλία, το Μονακό, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία. Και φυσικά η Ελλάδα. Αλίμονο όμως! Ο έλληνας αναγνώστης θα βρει εδώ μόνο δεκατέσσερα μέρη: Κρήτη, Μύκονος και Δήλος, Σαντορίνη, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Δελφοί, Επίδαυρος, Μονεμβασιά, Αθως, Υδρα και τα Μοναστήρια των Μετεώρων. Η συγγραφέας σε τρεις πυκνές προτάσεις διηγείται ολόκληρη ιστορία. Γράφει για τη Δήλο: «Το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο είναι το περίφημο Ανδηρο των Λεόντων, όπου έχουν διασωθεί πέντε από τα εννέα λευκά μαρμάρινα θηρία (χρονολογούνται περί τον 7ο αιώνα π.Χ.). Ισως θυμηθείτε ότι έχετε συναντήσει όμοια έξω από το Οπλοστάσιο της Βενετίας. Η Ελλάδα ακόμη προσπαθεί να τα πάρει πίσω».

Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα. Από ολόκληρη την αχανή Ρωσία, για παράδειγμα, προτείνεται μόνο η διαδρομή με τον Υπερσιβηρικό. «Το Trans-Siberian Express, η μεγαλύτερη συνεχόμενη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου και μία από τις μεγαλύτερες διαδρομές με τρένο, εκτείνεται για περίπου 9.000 χλμ. (το ένα τρίτο της περιμέτρου της γης) και διασχίζει οκτώ ζώνες αλλαγής ώρας μεταξύ της Μόσχας και του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό ­ μια περιοχή η οποία, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, ήταν κλειστή για όλους τους ξένους και για τους περισσότερους Ρώσους». Κάποτε η διαδρομή διαρκούσε αρκετούς μήνες, σήμερα μπορεί κανείς να την απολαύσει σε ένα δεκαπενθήμερο. Αν η ατέλειωτη στέπα σας φαίνεται πρόκληση, μπορείτε να κλείσετε την αναχώρησή σας από τη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη ή από το Βλαδιβοστόκ στην ακτή του Ειρηνικού, το Πεκίνο ή το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας. Πώς: από τη Βρετανία, επικοινωνήστε με την Trans-Siberian Express, τηλ. 44/1565-754-540, φαξ 44/1565-634-172, mail@gwtravel.co.uk, www.gwtravel.co.uk Κόστος: ταξίδι 13-15 ημερών με όλα πληρωμένα (χωρίς αεροπορικά εισιτήρια) από 4.295 δολάρια ΗΠΑ το άτομο, σε δίκλινα κουπέ. Πότε: συγκεκριμένες αναχωρήσεις τέλη Μαΐου - μέσα Σεπτεμβρίου.

Αφρικανικό σαφάρι και Υεμένη

Από την αφρικανική ήπειρο η συγγραφέας επιλέγει μεταξύ άλλων την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Μποτσουάνα, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Μαδαγασκάρη, το Μάλι, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε. Συνιστά δε ενθέρμως ένα σαφάρι με ελέφαντες στη Σαβάνα, στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, στην Μποτσουάνα. Να τι γράφει συγκεκριμένα: «Ο Abu είναι μεγάλος, δυνατός, ευαίσθητος, έξυπνος και γκρίζος. Εχει ύψος 4,5 μέτρα, ζυγίζει 5,5 τόνους και θα είναι το μεταφορικό σας μέσο κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην ξεχωριστή αυτή κατασκήνωση για σαφάρι που γίνεται με ελέφαντες στο μαγευτικό Δέλτα του Οκαβάνγκο, του μεγαλύτερου εσωτερικού δέλτα στον κόσμο. (...) Και επειδή η μυρωδιά των ελεφάντων καλύπτει τη δική σας, θα πλησιάσετε σε άγρια ζώα που δεν απειλούνται από τα ευγενικά αυτά φυτοφάγα...». Πού: Ιδιωτική πτήση τσάρτερ από το Maun, τηλ. 267/661-260, φαξ 267/6610-005, Πώς: Επικοινωνήστε με την Esplanade Tours, ebs@info. com, www.elephantbacksafaris.com. Κόστος: Πακέτα 3 ή 4 ημερών, 4.500 δολάρια ΗΠΑ το άτομο, όλα πληρωμένα, ποτέ πάνω από 10 άτομα, περιλαμβάνεται και ιδιωτική μεταφορά με τσάρτερ από το Maun. Πότε: ανοιχτά Φεβρουάριο - Νοέμβριο.
Σχετικά με τη Μέση Ανατολή οι προτάσεις αφορούν το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη. Γιατί όμως πρέπει κάποιος να πάει οπωσδήποτε στην παλιά Σανάα στην Υεμένη; «Η Σανάα ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη κατοικημένη πόλη στη γη και, παρ' όλο που το ίδιο ισχυρίζονται και άλλες πόλεις, οι επισκέπτες φαίνονται να πείθονται. Η πρωτεύουσα της Υεμένης, η οποία λέγεται ότι ιδρύθηκε από έναν από τους γιους του Νώε, είναι μαγευτική (...). Πάνω από σαράντα παζάρια βρίσκονται στο Suq al - Milh και εκεί μπορείτε να βρείτε ακόμη λιβάνι και μύρο, καθώς και ψητά χαρούπια, χουρμάδες, υφάσματα με πούλιες και μπαχαρικά που κάνουν την τοπική κουζίνα μία από τις καλύτερες της Μέσης Ανατολής». Βιβλικές καταστάσεις. Πάμε κατευθείαν στο κόστος, λοιπόν: Δίκλινα από 135 δολάρια ΗΠΑ (χαμηλή περίοδος), από 175 δολάρια ΗΠΑ (περίοδος αιχμής). Καλύτερη εποχή: Σεπτέμβριος - Απρίλιος.

Από τη Βόρνεο στη Νότια Ντακότα

Το θεσπέσιο νησί Βόρνεο της Μαλαισίας είχε μια μακάβρια φήμη που το απέκλειε ως επιλογή. Τώρα όμως μπορείτε να φανείτε τολμηρός. «Αυτή η περιοχή ήταν κάποτε απαγορευμένη για τους ξένους λόγω του φόβου για τους κανίβαλους "αγριανθρώπους του Βόρνεο". Το νησί Βόρνεο φέρνει στον νου των περισσότερων ανθρώπων εξωτικά τροπικά δάση και περί αυτού πρόκειται. Τα κοινοβιακά σπίτια όπου κάποτε κατοικούσαν κυνηγοί κεφαλών σήμερα είναι ανοικτά για διαμονή τουριστών. Ακολουθήστε τα ίχνη των τρομερών ιθαγενών, εν μέρει με σκάφος κατά μήκος του ποταμού Μπαράμ και εν μέρει με σύντομες πεζοπορίες στην πυκνή ζούγκλα...». Επικοινωνήστε με την Asia Transpacific Journeys, travel@asiatranspacific. com, www.asiatranspacific.com Κόστος: από 995 δολάρια ΗΠΑ για 9 νύχτες, δεν περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια.
Αγρια φύση και πολυτέλεια είναι ο κανόνας στις επιλογές από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Κουκ, τα Φίτζι, τη Γαλλική Πολυνησία, τη Μικρονησία, την Παπούα-Νέα Γουινέα, την Τόνγκα και τη Δυτική Σαμόα. Μερικές χιλιάδες μίλια ανατολικότερα, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανάμεσα στις πολλές λύσεις ξεχωρίσαμε μια αληθινά πρωτότυπη εμπειρία: «Για μια εβδομάδα του καλοκαιριού η μικρή πόλη Στέρτζις της Νότιας Ντακότας (6.400 κάτοικοι) φιλοξενεί το μεγαλύτερο ράλι μοτοσικλέτας της Αμερικής, προσελκύοντας πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο. «Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η πόλη συνεργάστηκε με τους Τσιγγάνους της περιοχής για να εκπολιτίσει το γεγονός και σήμερα επικρατούν νόμος, τάξη και οργάνωση ­ υπάρχει και πρόστιμο 90 δολαρίων ΗΠΑ για απρεπή συμπεριφορά. Τα παιδιά είναι συνηθισμένο θέαμα πλέον, και εκτός από τους σκληροπυρηνικούς μηχανόβιους και τις παρτενέρ τους, τους αγώνες επισκέπτονται υψηλά στελέχη επιχειρήσεων και δικηγόροι...». Φυσικά έρχονται όλοι ανεξαιρέτως με τις μοτοσικλέτες τους. Πού: Στέρτζις, 38,4 χλμ. βόρεια της Ράπιντ Σίτι, www.strurgismotorcyclerally.com. Πότε: Το ράλι που διαρκεί μία εβδομάδα διοργανώνεται στις αρχές Αυγούστου.

Μπελίζ, Κόστα-Ρίκα, Ανταρκτική

Από τις χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής προτείνονται μεταξύ των άλλων το Μπελίζ, η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα. Στη Βολιβία το παζάρι με μαγικά φυλαχτά της Λα Πας θα αποτελέσει ένα ανέλπιστο δώρο για τον δυτικό τουρίστα. Σας περιμένει στο Mercado de Hechiceria της πρωτεύουσας. «Θα βρείτε μείγματα βοτάνων για αφεψήματα και λαϊκά ομοιοπαθητικά γιατροσόφια, που είναι τόσο παλιά όσο και οι Ανδεις, θα βρείτε επίσης φύλλα κόκας, κουκλάκια, δέρματα φιδιών, πλάκες από λίπος, λάμα για καύση σε προσφορές προς τους θεούς, φυλαχτά μια μακρόβια και ευτυχισμένη ερωτική ζωή και άλλα παράξενα πράγματα...». Και μόνο ένα φυλαχτό για ευτυχισμένη ερωτική ζωή από το παζάρι μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία μας για πάντα. Πού: Calle Linares, ανάμεσα στην Calle Santa Cruz και την Calle Sagarnaga. Καλύτερη εποχή: Απρίλιος - Οκτώβριος.
Τελευταία επιλογή του βιβλίου και της δικής μας παρουσίασης, η Ανταρκτική, «η άγνωστη χώρα του Νότου». Εχει τίποτε εκεί για να δούμε; Οχι, αλλά ίσως θα θέλατε ακριβώς να ξεφύγετε από όλα: «μια εξωπραγματική ήπειρος στην άκρη του κόσμου, ένας προορισμός αιθέριας ομορφιάς και απαράμιλλου μεγαλείου. Το ατέλειωτο παγωμένο τοπίο της, η θάλασσα και ο ουρανός έχουν χιλιάδες αποχρώσεις του γαλάζιου...». Το ατού της είναι ακριβώς η απόλυτη απουσία ανθρώπων. Σας καλωσορίζουν μόνο ζώα. Πού: Πηγαίνετε από το Σαντιάγο της Χιλής στην Ουσουάγια της Αργεντινής για επιβίβαση στο πλοίο. Πότε: Νοέμβριο - Φεβρουάριο (το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου), όταν οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο στους 5 βαθμούς Κελσίου. Μάλλον ψύχρα και ούτε ένας Εσκιμώος. Αλλά πάλι, πρόκειται για το σπίτι μας, τη Γη.

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Το ΒΗΜΑ, 26/08/2007

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!