10 3/4 Ι

Σενάρια: Η εκπομπή: Αναπαράσταση: Μέρες του 36: Ο θίασος: Οι κυνηγοί: Ο Μεγαλέξαντρος
52849
Εκδόσεις: Αιγόκερως
Σελίδες:335
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1997
ISBN:9789603221043


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Δέκα ταινίες μεγάλου μήκους, μία μικρού κι ένα ντοκιμαντέρ. Η μέχρι σήμερα κατάθεση του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο πρώτος τόμος των σεναρίων από τις ταινίες του Θ.Α. κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδόσεις ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ) και περιλαμβάνει τα έργα:

Η εκπομπή, Αναπαράσταση, Μέρες του '36, Ο Θίασος, Οι Κυνηγοί, Ο Μεγαλέξαντρος.
Χαρακτηριστικός είναι ο πρόλογος στο βιβλίο του σεναριογράφου και φίλου του Αγγελόπουλου, Τονίνο Γκουέρα.

Θυμάμαι πάντα τον τρόπο με τον οποίο στεκόταν δίπλα στο μπαρ του caff Centrale στο Santarcangelo, αφοσιωμένος στο φλιτζάνι του καφέ. Μικρές γουλιές, με μια αιωνιότητα απόσταση η μία από την άλλη. Εσείς πίνετε τον καφέ, μου λέει ο Θόδωρος για να δικαιολογήσει το μακρύ τελετουργικό, εγώ τον απολαμβάνω. Εγώ, όμως, αισθάνομαι ότι εκείνος ταξιδεύει στα μονοπάτια των σκέψεών του. Ξαναβλέπω τα μάτια του ανοιχτά, ακουμπισμένα στο χείλος του φλιτζανιού, γεμάτα από ένα εσωτερικό φως. Ακόμα και το τσιγάρο, που ρουφάει αργά, μετατρέπεται σ' ένα μακρύ καλάμι στάχτης, κάτω από το οποίο κρατάει την παλάμη του χεριού του για να εμποδίσει μια καταστροφική του πτώση στο πάτωμα. Για κείνον η κατάληξη της στάχτης είναι στο τασάκι ή σ' ένα ποτήρι ή σ' ένα άδειο πακέτο τσιγάρων. Δε θα ήθελε ποτέ να της δώσει διαφορετικό προορισμό από το δικό της. Μέσα και κατά τη διάρκεια αυτών των αργών χρόνων, τα ερεθίσματα για τις ιστορίες μας έρχονται γρήγορα και πεισματικά, περιπλεγμένα, μέχρι που γίνονται λαβύρινθοι πολύπλοκοι όπου καρφώνουμε τα μάτια για να βρούμε τον πολύτιμο μίτο πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η ιστορία, φορτισμένη με μια μεγαλειώδη καρποφορία.

Ένας Ιάπωνας μοναχός έγραφε γύρω στα 1.000 μ.Χ.: Πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο από την τετριμμένη τελειότητα. Πιθανότατα κάποιο ελάττωμα προκαλεί τη δημιουργία μιας ιστορίας. Με τον ίδιο τρόπο που καταλαβαίνεις ότι η ομορφιά μιας γυναίκας μεγαλώνει όταν ανακαλύψεις ότι είναι ελαφρά αλλήθωρη. Πάντα στις συναντήσεις μας ψάχνουμε την πηγή μιας ιστορίας χρήσιμης και θαυμαστής. Αλλά τι είδους πηγή;

Πριν ένα χρόνο, με τον φίλο Giannini κι έναν γέρο βουνίσιο βαλθήκαμε να ανακαλύψουμε τις πηγές του ποταμού Μarecchia, το ποτάμι αυτής της κοιλάδας. Ο γέρος μας οδήγησε στους μυχούς του βουνού Zucca και μας πέρασε από μικρά ρυάκια σημειωμένα, δίχως βεβαιότητα, από πολλούς μελετητές σαν πιθανές πηγές του Μarecchia. Σε κάποια στιγμή, ο γέρος μάς εδειξε ένα κομματάκι γης από άγριο χορτάρι σ ένα σκιερό και υγρό μέρος. Κάθε κλωναράκι χόρτου κρατούσε μικρές σταγόνες δροσιάς που κάθε τόσο έπεφταν στο μαλακό χώμα. Έτσι, αυτό το υγρό χορτάρι σχημάτιζε ένα λεπτό στρώμα νερού, που μετά συσσωρευόταν σχηματίζοντας με τη σειρά του ένα μικρό ρυάκι που κατέβαινε στην κοιλάδα. Αυτή είναι η πραγματική πηγή του Μarecchia. Η πηγή ενός ποταμού θα μπορούσε να είναι ένα λιβάδι από άγριο χορτάρι.
Πιθανότατα ο Θόδωρος να είναι ένα τέτοιο υγρό λιβάδι που κάθε τόσο δακρύζει, έτσι που να σχηματίζει συχνά αυτό το ποτάμι από εικόνες μπροστά στα μάτια αυτής και άλλων κοιλάδων του πλανήτη.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!