Η ιστορία του graffiti στην Ελλάδα 1984-1994

δίγλωσση έκδοση, αγγλικά, ελληνικά
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 31.80
22.26
Τιμή Πρωτοπορίας
+
436239
Εκδόσεις: Futura
Σελίδες:160
Επιμελητής:Πάγκαλος, Ορέστης
Ημερομηνία Έκδοσης:16/04/2016
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Οι δημιουργοί που παρουσιάζονται στις σελίδες της έκδοσης πραγματοποίησαν κατά την περίοδο 1984-1994 τις πρώτες εξορμήσεις τους αφήνοντας τα πρώτα ίχνη του γκραφίτι στον ελλαδικό χώρο, όντας σε συγχρονισμό με το ξεκίνημα του γκραφίτι σε άλλες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον κόσμο.

Ο τίτλος της έκδοσης μιλάει για «ιστορία». Αυτή δεν νοείται τόσο με την αυστηρή επιστημονική έννοια της ιστοριογραφίας ή της ιστορίας της τέχνης. Πρόκειται για ιστορία μέσα από προσωπικές των δημιουργών κατά τη χρονική περίοδο 1984-1994.

Όταν μιλάμε για ιστορία του γκραφίτι, ναι μεν είναι δυνατό να υπάρχει μία γενική γραμμική αφήγηση γεγονότων και εξέλιξης, όμως αυτή δεν είναι μία και μοναδική – και φυσικά ποτέ πλήρης, ενώ έπειτα εκτείνεται στον χρόνο, με παράλληλες αντίστοιχες αφηγήσεις, και για κάθε τόπο ξεχωριστά. Κάθε πόλη, κάθε εποχή, κάθε περιοχή, κάθε γειτονιά και κάθε παρέα, έχει τις δικές της ιστορίες και τους δικούς της ήρωες. Αντίστοιχα, κάθε αποστολή βαψίματος, έχει τη δικιά της ιστορία πριν και μετά από τη δράση. Πίσω από κάθε φωτογραφία υπάρχει ένας πλούτος βιωμένων στιγμών και αναμνήσεων.

Γνωστά σε όσους τα έζησαν, αφανή σε όσους δεν συμμετείχαν, και αδύνατο να μεταφερθούν στην πληρότητά τους μέσα από τις εκδόσεις, τις ταινίες, τις μελέτες και τις εκθέσεις. Επιπλέον, είναι αυτά που διαστρεβλώνονται από τις απεικονίσεις του γκραφίτι στη διαφήμιση, στο εμπόριο και τη βιομηχανία του θεάματος.

Το βιβλίο αυτό θυμίζει ότι πάντα υπήρχε κάποιος από πριν, και ότι πάντα κάποιος ακολουθεί. Ότι το γκραφίτι συνολικά, αφενός στηρίζεται σε πρόσωπα, αφετέρου είναι μία συλλογική κατάκτηση, ένα συλλογικό παιχνίδι με αναρίθμητους συμμετέχοντες που διανύει την πέμπτη δεκαετία από την έναρξή του. Φτάνει πίσω μέχρι τη Νέα Υόρκη του ’70, την Ελλάδα του ’80 και του ’90, και συνεχίζει παντού και για πάντα, σε διαδοχή προσώπων και γενεών. Στο παιχνίδι αυτό, εμφανίζεται ένα στοίχημα. Αυτό αφορά τη διάσωση των ιστοριών, τη διαφύλαξη της αλήθειας, της δραστηριότητας, και εν τέλη της ενότητας. Στο πλαίσιο της αγάπης για το γκραφίτι, και του συλλογικού πνεύματος και της συνεργασίας που το χαρακτηρίζει, σε αυτό το πνεύμα φτιάχτηκε, και αυτό το πνεύμα επιθυμεί να υπηρετεί αυτή η έκδοση.

Και έπεται συνέχεια...
Εκδότης:
Futura
Σελίδες:
160
ISBN:
9789609489560
Επιμελητής:
Πάγκαλος, Ορέστης
Ημερομηνία Έκδοσης:
16/04/2016

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!