Πρωτοπορία - Βιβλία , περιοδικά , κόμικς
  Ο λογαριασμός μου |  Η Βιβλιοθήκη μου  |   Το Καλάθι μου  |  Ολοκλήρωση αγοράς 
Σύνθετη αναζήτηση   Δημοφιλείς Αναζητήσεις
 
  ΑΡΧΗ  |  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  |  ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  |  ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ  |  ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ (pdf)  |  ΝΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ  |  NEWSLETTER  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20FreeDelivery20190519
 
2hand
 
Κατάλογος
 
 
Νέες Εκδόσεις Περισσότερα
 
Στην άκρη του βράχου
Στην άκρη του βράχου
12,92€
 
Ασφάλεια
 


Safe redirect to Eurobank
 
Αρχή » Θέματα » Γλώσσα » Γλώσσα (γενικά) » Γλωσσολογικά μελετήματα
 
Γλωσσολογικά μελετήματα
Γλωσσολογικά μελετήματα
Συγγραφείς:   Βασίλειος Φόρης
 
Θέμα:  Γλώσσα (γενικά)
Εκδότης: Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη
Σελίδες:  192
Ημ. Έκδοσης: 01/01/2003
9,05€
Τιμή Πρωτοπορίας
Τιμή Εκδότη: 10,65€
Έκπτωση: 15%
 
Κριτικές
Γράψτε μια νέα κριτική
Διαθεσιμότητα στα
βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Θεσσαλονίκη: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Πάτρα: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Περιγραφή:

Εγεννήθη εν Κοζάvn το 1925. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάσκει ως φιλόλογος από του 1952 εις την Εμπορικήν Σχολήν Κοζάνης.

Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. δια σπουδάς εν Γερμανία, μετέβη το 1957-58 εις Μόναχον. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την γλωσσολογίαν, ιδία την νεοελληνικήν, και με τα βόρεια ιδιώματα. Το 1956 εξέδωσε την μελέτην "Το αρσενικό άρθρο i στα βόρεια νεοελληνικά ιδιώματα". Εις την καθημερινήν και εις το περιοδικόν Νέα Εστία, Αθηνών, εδημοσίευσε ποικίλας μελέτας μικράς, γλωσσολογικού περιεχομένου.

Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζει. τον Βασίλη Ψόρη το "Ημερολόγιον Δυτικής Μακεδονίας" του 1960 στο εισαγωγικό σημείωμα του άρθρου "Ορθογραφικά του γλωσσικού ιδιώματος της Κοζάνης", και είναι. ενδεικτικό ότι η επιβεβλημένη για την εποχή καθαρεύουσα διακόπτεται. μόνο από τον τίτλο της μελέτης. Η συνέχεια της παρουσίασης, γραμμένη φυσικά στη δημοτική, θα μπορούσε να είναι: Επιστημονικός συνεργάτης από το 1960 ως το 1970 και, στη συνέχεια, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με τη γλωσσική μεταρρύθμιση του 1976 συμμετέχει σε επιτροπές για την καθιέρωση της δημοτικής στην εκπαίδευση και σε τομείς της δημόσιας διοίκησης. Δημοσιεύει μεταξύ άλλων τον Αντίστροφο πίνακα των επιρρημάτων σε -ως της αρχαίας ελληνικής και μεταφράζει το Εγχειρίδιο κλασικών σπουδών του Μ. C. Howatson. Συνταξιοδοτείται στις 31.12.1991 και τέσσερα χρόνια αργότερα περνά στην αιωνιότητα.

Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες του έργου του θα μπορούσε αμέσως να τον χαρακτηρίσει. με δύο λέξεις: Δημοτικιστής και Κοζανίτης. Και αυτές τις δύο πλευρές της προσωπικότητάς του -και μια τρίτη, που θα αναφερθεί παρακάτω- φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει αυτός ο τόμος. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

ΚΡΙΤΙΚΗΤιμητικό αφιέρωμα στον Βασίλη Φόρη (1925-1995) με αναδημοσίευση 19 άρθρων εξέδωσε το «Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη», στο οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του ως επιστημονικός συνεργάτης και στη συνέχεια ως διευθυντής του από το 1960 έως το 1991. Τα 19 αυτά άρθρα είναι μελετήματα που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά και αποτελούν μικρό μόνο μέρος της μαχητικής προσφοράς του Β. Φόρη στον αγώνα του δημοτικιστικού κινήματος, του οποίου υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στην τελευταία περίοδό του.

Στον πρόλογο του αφιερώματος ο Γιώργος Παπαναστασίου σημειώνει πως τρία πράγματα χαρακτηρίζουν τον Β. Φόρη: είναι δημοτικιστής και Κοζανίτης, τιμά και αναγνωρίζει άλλους δασκάλους ή συναδέλφους του, τους αγαπά και προσφέρει την προσωπική του συνδρομή στο πρόσωπό τους. Αυτές τις τρεις πλευρές του Β. Φόρη φιλοδοξει να σκιαγραφήσει η επιλεγμένη αναδημοσίευση των 19 άρθρων που συγκροτούν τον τόμο. Από τα 19 αυτά άρθρα τρία είναι αφιερωμένα στον Στυλιανό Καψωμένο (υπήρξε δάσκαλός του), στον Νικόλαο Δελιαλή (διευθυντής της δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης για πολλά χρόνια) και στον Χριστόφορο Χρηστίδη, ο οποίος υπήρξε για το «Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών» (δηλαδή το «Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη») «όχι μόνο ο φύλακας άγγελος, ο πιστός τηρητής της βούλησης του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, παρά ο στυλοβάτης -ο δίδυμος, θα έλεγα, (γράφει ο Β. Φόρης), στυλοβάτης: πρώτα, ως εκτελεστής της διαθήκης του Μ. Τριανταφυλλίδη (μαζί με τον αείμνηστο Μάνθο Μεταλινό) και ως διαχειριστής της περιουσίας του κληροδοτήματος...». Τα άλλα 16 άρθρα αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε θέματα εφαρμογής της δημοτικής και στη μελέτη του γλωσσικού ιδιώματος της Κοζάνης, ιδιαίτερης πατρίδας του Φόρη.ν.ντ-ς

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 07/05/2004
Βιβλία που είδατε
 

 
 
Print on Demand Σύνθεση
 
Bestsellers
 
Τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού
Μέση Αγγλία
Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα
Η χαμένη αναγνώστρια
Πετάει η μαμά μου!
Η εποχή της υποκρισίας
Ήρεμη δύναμη
Έρως ο γλυκόπικρος
Το ικανό σου παιδί
Συναξάρια της μικρής πατρίδας
Τα 20 πρώτα (15ημέρου)
Τα πρώτα των 12 μηνών
Τα πρώτα των 36 μηνών
Παιδικά ευπώλητα βιβλία
 
 
1. Εκδόσεις αποκλειστικά!
 
Αποστολή σε φίλο
 
 
Αποστολή στοιχείων βιβλίου σε φίλο σας